Polskie świnie w Japonii?

1 marca 2006

Czy zaczyna się dobry czas dla eksporterów polskiej wieprzowiny? Być może. Od jutra, swoje granice przed naszymi producentami otwiera Japonia. Ministerstwo rolnictwa ponad rok negocjowało z nowym partnerem warunki sprzedaży, ale opłacało się.

Pozwolenia eksportowe otrzymały 62 zakłady z całego kraju. Teraz trzeba tylko poczekać na efekty współpracy. Eksport dla naszego rynku mięsa jest teraz bardzo ważny, bo mimo negocjacji z Moskwą, rosyjska granica nadal pozostaje dla nas zamknięta.

A podaż wieprzowiny stale rośnie i kwestia upłynnienia jej poza wewnętrznym rynkiem z dnia na dzień staje się coraz bardziej paląca. Jednak czy Japoński rynek będzie w stanie przyjąć tak duże ilości towaru, jakie szły na wschód? Raczej nie – uważają maklerzy i dodają że producenci wciąż czekają na otwarcie rosyjskiego rynku.


POWIĄZANE

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zdecydowanie negatywnie ocenia propozycję...

W ostatnich tygodniach branża mięsna, a szczególnie hodowcy trzody chlewnej, są ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę