Rośnie światowa produkcja mięsa

30 maja 2003

Światowa produkcja mięsa, po umiarkowanym wzroście w latach 2000 i 2001, zwiększyła się w 2002 roku w nieco większym stopniu. 

Według danych niemieckiej agencji ZMP, opierających się na szacunkach Organizacji NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), globalne dostawy mięsa były w ub. roku o 2,5% większe niż rok wcześniej i wyniosły 241,5 mln ton. 

Z tego na produkcję wieprzowiny przypadło 93,3 mln ton, co stanowi aż 38,6 całego wolumenu. Na drugiej pozycji uplasował się drób - 72,1 mln ton, tj. 29,9%. Światowa produkcja wołowiny i cielęciny osiągnęła w 2002 roku ok. 60,1 mln ton, co daje 24,9% łącznej podaży nowego mięsa. Baraniny i koziny dostarczono 11,5 mln ton (4,8% łącznej produkcji). 

Przedmiotem handlu na rynkach międzynarodowych stało się w ub. roku ok. 18,0 mln ton mięsa, tj. 7,4% produkcji. Liczby te nie uwzględniają eksportu zwierząt żywych oraz handlu wewnętrznego na obszarze UE. Największą rolę w światowym handlu odgrywa mięso drobiowe; w 2002 roku trafiło na rynki międzynarodowe ok. 7,5 mln ton. Obroty wołowiną i cielęciną osiągnęły ponad 5,8 mln ton. 

Wieprzowiny trafiło na eksport 3,65 mln ton, a baraniny i koziny - 730 tys. ton. Ceny mięsa na rynkach międzynarodowych kształtowały się w ub. roku najczęściej na niższym poziomie niż w 2001 roku. Wyjątkiem był rynek wołowiny, który w 2001 roku cierpiał z powodu BSE.


POWIĄZANE

Sokołów S.A. sfinalizował kolejną inwestycję, której celem jest minimalizacja wp...

  Jak poinformował Główny Inspektoroat Weterynarii, dzięki staraniom Głównego Le...

Większość chłodni składowych wysłała do swoich klientów komunikaty opierające si...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę