Sarnia dziczyzna czy mięso z kangura?

1 lipca 2002

Dzięki firmie Ekoimex z Warszawy diabetycy mogą rozszerzyć swój jadłospis. 

Od pewnego czasu firma ta importuje do Polski mięso z kangura, którego smak porównuje się ze smakiem sarniej dziczyzny. Pilotażowe partie tego towaru dostępne są w sieci hal Makro Cash and Carry.

Mięso z kangura ma w przybliżeniu jednakową zawartość białek i minerałów jak mięso z sarny. Jest kruche, posiada specyficzny zapach, niską zawartość tłuszczu oraz najniższy ze znanych poziom cholesterolu. Dziczyzna z kangura odpowiada wszelkim wymaganiom diety dla cukrzyków.

Mięso importowane jest z Australii, gdzie otrzymuje się je wyłącznie droga odłowu. Cena kangurzego rozbefu, antrykotu czy udźca jest wysoka. Nie wiadomo więc czy diabetyków będzie stać na tak kosztowne menu.


POWIĄZANE

Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała w piątek w ministerstwie rolnictwa ...

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę