Adama_artemisgoltix_15.02-30.03

Skuteczniejsza kontrola czystości mięsa

23 grudnia 2002

Na Uniwersytecie Stanu Arkansas (USA) zespół specjalistów z różnych dziedzin opracowuje prototypowe urządzenie kontrolujące na poszczególnych etapach przetwórstwa zanieczyszczenie mięsa bakteriami.

Ogólna zasada działania urządzenia polega na przepuszczaniu roztworu próbki mięsa przez kapilarę wyścieloną od wewnątrz przeciwciałami. Napotykając bakterię przeciwciała łączą się z nią, a następnie z kolejnym rodzajem przeciwciała, które wiąże enzym. Taki kompleks nadaje sygnał, który może być odczytany optycznie lub elektrochemicznie. Obecnie naukowcy dysponują już taką metodą sprawdzania obecności bakterii z rodzaju Salmonella, Listeria i Escherichia.


POWIĄZANE

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zdecydowanie negatywnie ocenia propozycję...

W ostatnich tygodniach branża mięsna, a szczególnie hodowcy trzody chlewnej, są ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę