Biometan
a_bio-expo_ptak_750śniadanie_750

Suszone śliwki zamiast konserwantów

3 grudnia 2002

Badania przeprowadzone w USA wykazały, że ekstrakt z suszonych śliwek węgierek zmniejsza zanieczyszczenie mięsa chorobotwórczymi bakteriami.

Dodanie tego ekstraktu do surowej mielonej wołowiny i surowych kiełbasek wieprzowych znacznie ograniczało populację występujących w nich bakterii Salmonella typhimurium, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus i Escherichia coli. Pozwala to na przedłużenie o ponad tydzień okresu przechowywania surowej mielonej wołowiny w temperaturze 70°C.

Ekstrakt wpływa również korzystnie na soczystość mięsa. Powoduje, że po ponownym podgrzaniu nie staje się suche. Jednocześnie nie zmienia smaku mięsa.


POWIĄZANE

Najnowszy, czerwcowy raport FAS USDA przedstawil dla amerykańskich eksporterów p...

ZZR "KORONA" w woim ostatnim komunikacie poinformował, że wczoraj, 13.06 Rada Mi...

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)śniadanie_750_2
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę