W Niemczech znowu jedzą wołowinę

16 stycznia 2003

Pierwsze oznaki ożywienia na rynku wołowiny zauważyli niemieccy eksperci.

Roczne spożycie tego mięsa wzrosło z 7 do ponad 8,5 kg na osobę. To pozytywny znak dla rynku, który załamał się ponad 2 lata temu. Wtedy to w Niemczech wykryto pierwszy przypadek choroby szalonych krów – mówią analitycy z Urzędu Kontroli Rynku i Cen. Mimo, że spożycie rośnie, to jeszcze nie powróciło do poziomu sprzed kryzysu. Wówczas przeciętny Niemiec zjadał aż 10 kg wołowiny rocznie.

W Niemczech bada się wszystkie krowy powyżej 24 miesięcy. W pozostałych krajach Unii tylko te mające więcej niż 30 miesięcy.


POWIĄZANE

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...

Znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego rośnie, czemu sprzyja coraz większa pro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę