Wołowina na wagę złota, nie ma chętnych na wieprzowinę

21 maja 2004

Wołowina to teraz jeden z najbardziej poszukiwanych gatunków mięsa.

Bardzo chętnie i coraz częściej kupują je Anglicy, Holendrzy, Belgowie czy Włosi. Warunek jest tylko jeden – ćwierćtusze muszą pochodzić wyłącznie z młodego bydła. Za kilogram chłodzonego mięsa z buhajów nasi zachodni kontrahenci gotowi są płacić ok. 7,20 zł, za ćwierćtusze z jałówek 6,50 zł. I kupowaliby bardzo duże ilości tego towaru, gdyby nie to, że są ogromne trudności z nabyciem żywca. Natomiast ćwierciami z dorosłego bydła zainteresowani są kupcy ze wschodu, ale cena ok. 6,00 zł/kg jest dla nich ciągle nie do zaakceptowania.

Zupełnie nie ma za to chętnych na wieprzowinę. Nawet dotychczas kupowane – głównie na grilla – gatunki mięsa, tak jak np. karkówka, teraz trudno sprzedać.


POWIĄZANE

Sokołów S.A. sfinalizował kolejną inwestycję, której celem jest minimalizacja wp...

  Jak poinformował Główny Inspektoroat Weterynarii, dzięki staraniom Głównego Le...

Większość chłodni składowych wysłała do swoich klientów komunikaty opierające si...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę