Zakłady do likwidacji

30 marca 2004

Kilkuset firmom branży mięsnej grozi zamknięcie z powodu nieprzystosowania do norm unijnych.

300-400 zakładów branży mięsnej, z działających w Polsce ponad 5 tys., przestanie funkcjonować po 1 maja - ocenia główny weterynarz kraju Piotr Kołodziej. Jest to związane z nieprzystosowaniem tych firm do norm unijnych, przede wszystkim sanitarnych.

Zakłady, którym grozi zamknięcie, to firmy zajmujące się głównie ubojem.

Zdaniem Kołodzieja szanse na przetrwanie mimo niedostosowania się do norm unijnych w zakresie uboju mają przedsiębiorstwa o szerszym profilu działalności.

- Każdy może znaleźć swoje miejsce. Te zakłady, które nie przystosowały się do warunków unijnych, mogą działać handlując na rynku krajowym - powiedział Kołodziej.

Przyznał, że dostosowanie do wymagań unijnych to duży wysiłek dla każdej firmy. Część z nich wiedząc, że nie zdąży do 1 maja 2004 r. wdrożyć standardów europejskich, poprosiło unijną Komisję Europejską o przyznanie dodatkowego czasu na dostosowanie.

Obecnie na decyzję Komisji Europejskiej czeka 286 firm. Komisja ma ją wydać w kwietniu. Na przystosowanie się do nowych wymogów komisja może przyznać tym firmom dodatkowo od 6 miesięcy do maksymalnie 12 miesięcy.


POWIĄZANE

Sokołów S.A. sfinalizował kolejną inwestycję, której celem jest minimalizacja wp...

  Jak poinformował Główny Inspektoroat Weterynarii, dzięki staraniom Głównego Le...

Większość chłodni składowych wysłała do swoich klientów komunikaty opierające si...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę