OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Co wpływa na zdrowie kurczaków w fermach drobiarskich?

27 stycznia 2004

To wcale nie stłoczenie drobiu na fermach ma największy wpływ na zdrowie i śmiertelność kurczaków - twierdzą brytyjscy naukowcy.

Fermy drobiu są oskarżane o niehumanitarne traktowanie zwierząt - przede wszystkim o gigantyczne stłoczenie kurczaków na małej powierzchni. Unia Europejska, naglona apelami obrońców praw zwierząt, przygotowuje właśnie nowe przepisy, ograniczające liczbę ptaków na metr kwadratowy fermy. Może jednak trafić kulą w płot. Tak wynika z bezprecedensowej próby wyjaśnienia, czego nie lubią kurczaki, jaką podjął zespół brytyjskich naukowców kierowany przez Mariana Dawkinsa z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

W badaniach zgodziło się wziąć udział 10 firm drobiarskich, hodujących łącznie 2,7 mln ptaków, które w swoich fermach zmieniały zagęszczenie w zależności od życzeń badaczy. Ku zdumieniu wszystkich - i producentów, i naukowców - okazało się, że stopień stłoczenia miał mniejszy wpływ na zdrowie i śmiertelność kurczaków, niż się spodziewano. Oczywiście, w większym ścisku wolniej rosły i były słabsze. Jednak o wiele większy wpływ na ich zdrowie miała temperatura, wilgotność oraz stężenia amoniaku w powietrzu. Prawo ograniczające zagęszczenie kurczaków w drastyczny sposób dotknie europejskich hodowców drobiu, ale wcale nie poprawi warunków życia ptaków - konkludują badacze w "Nature".


POWIĄZANE

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...

Firma Lisner ogłosiła wycofanie jaj pochodzących od kur utrzymywanych w klatkach...

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, brazylijscy eksporterzy wy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę