aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Co wpływa na zdrowie kurczaków w fermach drobiarskich?

27 stycznia 2004

To wcale nie stłoczenie drobiu na fermach ma największy wpływ na zdrowie i śmiertelność kurczaków - twierdzą brytyjscy naukowcy.

Fermy drobiu są oskarżane o niehumanitarne traktowanie zwierząt - przede wszystkim o gigantyczne stłoczenie kurczaków na małej powierzchni. Unia Europejska, naglona apelami obrońców praw zwierząt, przygotowuje właśnie nowe przepisy, ograniczające liczbę ptaków na metr kwadratowy fermy. Może jednak trafić kulą w płot. Tak wynika z bezprecedensowej próby wyjaśnienia, czego nie lubią kurczaki, jaką podjął zespół brytyjskich naukowców kierowany przez Mariana Dawkinsa z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

W badaniach zgodziło się wziąć udział 10 firm drobiarskich, hodujących łącznie 2,7 mln ptaków, które w swoich fermach zmieniały zagęszczenie w zależności od życzeń badaczy. Ku zdumieniu wszystkich - i producentów, i naukowców - okazało się, że stopień stłoczenia miał mniejszy wpływ na zdrowie i śmiertelność kurczaków, niż się spodziewano. Oczywiście, w większym ścisku wolniej rosły i były słabsze. Jednak o wiele większy wpływ na ich zdrowie miała temperatura, wilgotność oraz stężenia amoniaku w powietrzu. Prawo ograniczające zagęszczenie kurczaków w drastyczny sposób dotknie europejskich hodowców drobiu, ale wcale nie poprawi warunków życia ptaków - konkludują badacze w "Nature".


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę