CTR_80917FestiwalZupSwiata_250817_750

Mięso indycze mało popularne

21 września 2004

W Europie wciąż mało popularne jest mięso indycze. W ostatnim roku jego produkcja w krajach Unii spadła prawie o 10%. Udział hodowli indyków w rynku drobiu, to wciąż niespełna 20%. Najwięksi producenci w dawnej Piętnastce to: Francja i Niemcy. Kolejne miejsca zajmują Włochy i Wielka Brytania.

Zdaniem ekspertów mniejsza produkcja, to efekt niskich cen uzyskiwanych przez hodowców indyków. Teraz sytuacja skomplikowała się jeszcze bardziej, bo na rynku pojawili się producenci z nowych krajów członkowskich. Często dostarczają znacznie tańszy towar. Najbardziej chłonny jest rynek niemiecki. Tam roczne spożycie mięsa indyczego przekracza 6 kilogramów na osobę, podczas gdy w Grecji wynosi niespełna kilogram.


POWIĄZANE

Czy obawy o inflację pomogą szerzej otworzyć rynek RPA dla importu drobiu z Euro...

Bułgarski resort rolnictwa poinformował w czwartek o wykryciu toksycznego insekt...

Unijny system wczesnego ostrzegania przed zagrożeniami związanymi z żywnością po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę