OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Mięso indycze mało popularne

21 września 2004

W Europie wciąż mało popularne jest mięso indycze. W ostatnim roku jego produkcja w krajach Unii spadła prawie o 10%. Udział hodowli indyków w rynku drobiu, to wciąż niespełna 20%. Najwięksi producenci w dawnej Piętnastce to: Francja i Niemcy. Kolejne miejsca zajmują Włochy i Wielka Brytania.

Zdaniem ekspertów mniejsza produkcja, to efekt niskich cen uzyskiwanych przez hodowców indyków. Teraz sytuacja skomplikowała się jeszcze bardziej, bo na rynku pojawili się producenci z nowych krajów członkowskich. Często dostarczają znacznie tańszy towar. Najbardziej chłonny jest rynek niemiecki. Tam roczne spożycie mięsa indyczego przekracza 6 kilogramów na osobę, podczas gdy w Grecji wynosi niespełna kilogram.


POWIĄZANE

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...

Firma Lisner ogłosiła wycofanie jaj pochodzących od kur utrzymywanych w klatkach...

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, brazylijscy eksporterzy wy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę