Przepiórka japońska

18 grudnia 2002

W ostatnich latach obserwowany jest w Polsce duży wzrost zainteresowania szóstym gatunkiem drobiu domowego – przepiórką japońską  (Coturnix coturnix japonica). Przyczyn tego zjawiska należy szukać w dążeniu ludzi do odżywiania się zdrową żywnością oraz w korzystnych cechach tego ptaka: wysokiej produkcyjności, małych potrzebach lokalowych, krótkim okresie odchowu piskląt, ładnym wyglądzie oraz żywym i wesołym usposobieniu.

Pochodzenie i charakterystyka ras przepiórki japońskiej

Przepiórka japońska (Coturnix coturnix japonica) pochodzi od przepiórki azjatyckiej, którą udomowili Chińczycy. Hodowlą tych ptaków zainteresowali się także Japończycy, którzy utrzymywali je zamknięte w ogrodzeniach swoich posiadłości. Na początku dwudziestego wieku w Japonii odkryto ich zdolności do produkcji jaj i rozpoczęto ich hodowlę na większą skalę. Pod koniec II wojny światowej populacja tych ptaków wyginęła prawie całkowicie. Odtworzenie hodowli w Japonii nastąpiło po ponownym sprowadzeniu przepiórek z Chin. W latach czterdziestych ubiegłego wieku sprowadzono je do Stanów Zjednoczonych. Ze względu na dużą płochliwość i bardzo dobry smak mięsa uważano je za odpowiednie do celów łowieckich. Dopiero w latach pięćdziesiątych odkryto przydatność przepiórek do badań laboratoryjnych. Z Ameryki zostały sprowadzone do Europy. Dzięki dużym walorom użytkowym przepiórek Włochy, Francja i Jugosławia zainteresowały się fermową hodowlą tych ptaków. Pierwsze przepiórki japońskie sprowadził z Japonii do Polski w 1963 roku prof. Jerzy Szuman, a następnie z Włoch w 1966 roku prof. Adam Mazanowski. W 1971 roku sprowadzono z USA pięć ras przepiórek do Pracowni Genetyki Drobiu Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, której kierownikiem była prof. Bohdana Kraszewska-Domańska. W latach siedemdziesiątych popularność tych ptaków rosła i coraz więcej osób interesowało się ich hodowlą. Niestety z różnych względów większość z tych hodowli została zlikwidowana.

Od początku lat 90-tych obserwuje się wzrost zainteresowania chowem tych ptaków. Przepiórki japońskie są obecnie utrzymywane w większości ośrodków naukowych zajmujących się hodowlą i użytkowaniem ptaków domowych. Wszystkie udomowione i obecnie hodowane rasy przepiórek pochodzą o przepiórki japońskiej, która jest przedstawicielem typu nieśnego. Mają one upierzenie kuropatwiane. Rozpoznawanie płci jest łatwe. Samce mają rdzawą barwę piór na głowie i kołnierzu, a samice drobne cętki na szyi i piersi. Dorosłe samce osiągają 120-130 g, a samice 140-150 g. Przepiórki japońskie rozpoczynają nieśność w 6 tygodniu życia i niosą jaja przez 10-12 miesięcy. W tym okresie mogą znieść do 300 jaj o masie 10-11 g. Zapłodnienie jaj i wyląg piskląt z jaj zapłodnionych jest bardzo wysoki. 

Przepiórki rasy Faraon zostały wyhodowane w Stanach Zjednoczonych z przepiórek japońskich selekcjonowanych na zwiększenie masy ciała. Należą one do typu mięsnego i mają najwyższą masę ciała spośród wszystkich przepiórek. Barwę upierzenia mają identyczną jak przepiórki japońskie. Dorosłe samce osiągają około 180 g, a samice nawet 250 g. Nieśność rozpoczynają w 7 tygodniu życia i w okresie 10-12 miesięcy mogą znieść do 270 jaj o średniej masie 11-12 g. 

W Polsce występują także inne rasy i odmiany przepiórek. Spośród hodowanych w naszym kraju obok tych o upierzeniu kuropatwianym, można spotkać także przepiórki o upierzeniu:

  • białym (Angielska biała, Kredowa )
  • czarnym (Angielska wybiegowa, Węglowa)
  • złotym ( Mandżurska złota, Złota krajowa)
  • srokatym ( Tuxedo)

Bardzo często można spotkać przepiórki nazwane od miejsca ich pochodzenia np.: węgierskie, belgijskie, brwinowskie, jastrzębieckie. Wartość użytkowa tych ptaków jest najczęściej zbliżona do przepiórek japońskich  – standard i Faraon.

Podstawowe zasady chowu przepiórek japońskich

Żywienie przepiórek japońskich

Użytkowanie nieśne oraz wartość odżywcza jaj

Użytkowanie mięsne – wartość odżywcza mięsa przepiórek

Profilaktyka i choroby przepiórek

prof. dr hab. Andrzej Rutkowski

Akademia Rolnicza w Poznaniu

Materiał udostępniony dzięki uprzejmości redakcji miesięcznika fauna&flora, umieszczony na stronie www.ptaki.voltronik.pl


POWIĄZANE

Dobiegają końca prace hodowlane nad „rosyjskim brojlerem kurzym”, który ma spowo...

Światowa produkcja jaj w tym roku powinna osiągnąć 74 miliony ton. Jak policzył ...

Według nieoficjalnych informacji przedstawiciele Unii Europejskiej są blisko zaw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę