biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Sussex

Rasa ta została wyhodowana w Wielkiej Brytanii, w hrabstwie Sussex. Jest efektem krzyżowania się takich ras jak: dorking, biała cochin, orpington, brahma o raz bojowców. Upierzenie ptaków

19 czerwca 2002

New hampshire

Pochodzi od rasy rhode island red, którą poddano selekcji w kierunku wczesności dojrzewania, szybkiego opierzania się, szybkiego tempa wzrostu, dobrego wykorzystania paszy i większego

19 czerwca 2002

Rhode island red

Rasa ta została wyhodowana w USA, w stanie Rhode Island, w wyniku krzyżowania kur malajskich, dominikańskich i włoskich. Ptaki mają upierzenie mahoniowe z metalicznym połyskiem,

19 czerwca 2002

Minorka

Macierzystym krajem tych kur jest Hiszpania, a nazwa rasy pochodzi od wyspy Minorka. Upierzenie ptaków jest czarne. Ich grzebień jest pojedynczy czerwony, a zausznice białe, kształtu

19 czerwca 2002

Leghorn

Rasa pochodzi z Włoch - z miejscowości Livorno - od której w USA utworzono nazwę rasy. O białej barwie ich upierzenia decyduje epistatyczne działanie genu inhibitora, tłumiącego

19 czerwca 2002

Typ użytkowy mięsny (ciężki)

Ptaki należące do tego typu odznaczają się wysokimi przyrostami masy ciała w pierwszych 10 tygodniach życia, dużą masą ciała osobników dorosłych, ale niską nieśnością, niskim wylęgiem

19 czerwca 2002

Typ użytkowy nieśny średnio ciężki (ogólnoużytkowy)

Celem tworzenia kur tego typu było połączenie u nich cech nieśności i mięsności. Krzyżowano więc rasy lekkie typu nieśnego z ciężkimi rasami mięsnymi. W wieku 20 tygodni masa ciała kogutów

19 czerwca 2002

Typ użytkowy nieśny (lekki)

Kury tego typu odznaczają się sylwetką zbliżoną kształtem do trójkąta, którego najostrzejszy kąt zwrócony jest ku głowie. Charakteryzują się najniższą masą ciała w porównaniu do

19 czerwca 2002

Kury

Kury domowe pochodzą od czerwonego kura bankiva (Gallus gasllus), występującego na Półwyspie Indochińskim, Półwyspie Malajskim, na Filipinach i Sumatrze. Udomowienie kur nastąpiło

19 czerwca 2002

Aneks

Aneks 1 Średnie cent detaliczne wybranych produktów mięsnych (w zł za 1 kg) Wyszczególnienie 1998 1999

19 czerwca 2002
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę