Przyczyna Chorobę wywołuje wirus z rodzaju Herpesvirus. Źródła i drogi zakażenia Drogą wniknięcia zarazka do organizmu jest układ oddechowy bądź przewód pokarmowy. Zakażenie ma najczęściej
Dr hab. prof. nadzw. Andrzej Rutkowski JAKOŚĆ PASZ A BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE PRODUKTÓW DROBIARSKICH Bezpieczeństwo zdrowotne produktów drobiarskich należy rozpatrywać w trzech aspektach. Po
Przyczyna Choroba wywoływana jest przez zarazek należący do rodzaju Birnavirus. Szczepy wirusa dzielone są na klasyczne i wariantowe. Objawy chorobowe u kurcząt wywołuje serotyp 1 zarazka.
Dr hab. Krystyna Świetlik Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PROGNOZY POPYTU NA PRODUKTY DROBIARSKIE W POLSCE W LATACH 2000-2003-2006 W ASPEKCIE WSTĄPIENIA DO UNII
Choroby drobiu Cholera drobiu, pastereloza Choroba Gumboro Choroba Mareka Kanibalizm Kolibakterioza Ospa Pterofagia Puloroza i tyfus Rzekomy pomór drobiu, choroba
Przyczyna Cholera drobiu wywołana jest przez Pasteurella multocida (kilka serotypów). Źródła i drogi zakażenia Choroba rozprzestrzenia się poprzez kontakt z chorymi ptakami, skażoną wodę i
Dr hab. Krystian Dziadek Oddział Badawczy Drobiarstwa w Zakrzewie, Instytut Zootechniki DZIEŃ DZISIEJSZY HODOWLI DROBIU W POLSCE – AKTUALNE PROBLEMY Od szeregu lat obserwowany jest
Reperkusje ekonomiczne ograniczenia chowu klatkowego kur nieśnych prof. dr hab. Stanisław Wężyk Zakład Hodowli i Produkcji Drobiu, Instytut Zootechniki w Balicach Dzień
Prof. dr hab. Stanisław Wężyk Zakład Hodowli i Produkcji Drobiu EKONOMICZNE REPERKUSJE OGRANICZENIA KLATKOWEGO CHOWU DROBIU Mimo pewnej dekoniunktury w krajowym drobiarstwie można przypuszczać,
Rasa ta została wyhodowana w USA w miejscowości Beltsville. Pod względem pokroju indyki te są podobne do osobników rasy bronz szerokopierśny, ale mają mniejszą masę ciała i białe