Łotwa donosi KE o salmonelli w jajach z Ukrainy

30 sierpnia 2019
Łotwa donosi KE o salmonelli w jajach z Ukrainy

Jak dowiedziała się Krajowa Izba PDiP, łotewskie Ministerstwo Rolnictwa złożyło wniosek do KE o zaostrzenie monitoringu jaj pochodzących z Ukrainy w celu ochrony unijnych konsumentów przed ryzykiem zatrucia salmonellą.

Łotwa swoje zarzuty podobno opiera na twardych dowodach. Powołuje się na wyniki kontroli przeprowadzonej przez krajowe służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności, w których stwierdzono w kilku przypadkach zanieczyszczenie salmonellą jaj i produktów jajecznych sprowadzonych z Ukrainy.

Łotwa uważa, że zostały poważnie naruszone unijne normy bezpieczeństwa żywności do przestrzegania których zobowiązane są nie tylko kraje unijne, ale także kraje spoza Wspólnoty mające umowy handlowe z UE. Działania odwetowe podjęła strona ukraińska.

Ukraińsko – łotewska spółka Ovostar Europe z siedzibą na Łotwie, która stanowi zależną platformę handlową od Ovostar Union na Ukrainie (dystrybuująca produkty Ovostaru w UE i na Bliskim Wschodzie) poinformowała organy ścigania o działaniach łotewskiej strony – fałszywym informowaniu na temat rzekomo niskiej jakości produktów jajecznych i wzywaniu konsumentów do nie kupowania ukraińskich produktów.

Przypominamy, że jeszcze niedawno meldowaliśmy o zaskakującym awansie Łotwy na trzecią pozycję kluczowych importerów jaj z Ukrainy – spekulowaliśmy wówczas, że ma to związek z transakcjami zawieranymi przez podmioty ukraińskie i łotewskie na gruncie powiązań kapitałowych. Mowa o udziałach w spółkach zależnych i planowanych inwestycjach ukraińskiej firmy w kompleks drobiarski na Łotwie. Niewątpliwie, ukraińskie firmy, podobnie jak wielu innych światowych „rekinów” drobiarskich, preferuje budowanie swojej pozycji na rynkach zagranicznych poprzez posiadanie jednostek zależnych i nawiązywanie partnerstwa z lokalnymi inwestorami.

Ukraina jest aktualnie największym dostawcą jaj w skorupkach i przetworów do Unii Europejskiej z grupy tak zwanych państw trzecich, z 55 proc. udziałem w eksporcie do Wspólnoty ogółem. W 2018 roku import ze Wschodu wyniósł 13,8 tys. ton, co oznacza wzrost o 353 proc. porównując r/r. W przeprowadzonych analizach zauważyliśmy, że cały czas zwiększa się w asortymencie eksportowym udział jaj w skorupkach.

Pozostała część to przetwory jajeczne, na których liście niedościgniony wolumenowo pozostaje proszek jajeczny. Można by się pokusić o stwierdzenie, że Ukraina przejęła pałeczkę od konkurentów amerykańskich w kwestii sprzedaży eksportowej proszku z jaj na rynku UE. Wspomniany produkt miał 68 proc. udział w strukturze całkowitego wolumenu wywozu z Ukrainy do UE w 2018 roku.

źródło: KIPDiP


POWIĄZANE

Odpowiadając na wniosek przyjęty na VI Posiedzeniu Krajowej Rady Izb Rolniczych ...

Komisja Europejska od 18 stycznia do 12 kwietnia 2021 r. prowadzi konsultacje pu...

Sekretarz stanu Ryszard Bartosik uczestniczył dziś w polsko-niderlandzkim spotka...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę