Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Analiza rynku i prognoza cen mleka

27 stycznia 2002

Aktualna sytuacja cenowa

I. Mleko surowe

W 2001 r. nieco później niż zwykle (od września) rozpoczął się sezonowy wzrost cen skupu mleka surowego. W listopadzie 2001 r. przeciętna cena skupu mleka ukształtowała się na poziomie 79,50 zł/hl, tj. o ok. 4% wyższym niż przed miesiącem. Natomiast w porównaniu z listopadem 2000 r. była ona niższa o ok. 4%. W okresie styczeń-listopad 2001 r. producenci otrzymywali za to mleko średnio tylko o ok. 1% więcej niż w analogicznym okresie 2000 r.

II. Masło w blokach

Przeciętna cena zbytu masła na przełomie roku i w pierwszych czterech miesiącach 2001 r. systematycznie spadała. Wskutek uruchomienia zakupów odnotowuje się wzrost cen masła w blokach (o 0,4-5% miesięcznie). W listopadzie 2001 r. za masło w blokach płacono średnio w kraju 8,49 zł/kg (z VAT), tj. o ok. 5% więcej niż w październiku 2001 r. Jednak w stosunku do ceny sprzed roku masło to było tańsze aż o ok. 16% (dane GUS). Według danych GISiPAR w połowie grudnia 2001 r. średnia cena masła w blokach wyniosła 8,86 zł/kg (z VAT).

III. Mleko odtłuszczone w proszku

Po spadku w II kwartale 2001 r., od lipca do października notowano niewielki wzrost cen zbytu mleka odtłuszczonego w proszku. W listopadzie 2001 r. płacono średnio w kraju za ten produkt 8,11 zł/kg (z VAT). Był to poziom podobny do ceny sprzed miesiąca, jednak o ok. 5% niższy niż przed rokiem. Wg GISiPAR cena mleka chudego w proszku w połowie grudnia 2001 r. wyniosła 7,91 zł/kg (z VAT) i była niższa o ok. 5% niż miesiąc wcześniej. Na poziom cen tego produktu mają wpływ ceny na rynkach zagranicznych, które po znaczącym wzroście w 2000 r. wykazują obecnie również tendencję spadkową.

Czynniki wpływające na poziom cen:

1. Pogłowie krów i produkcja mleka

W końcu czerwca 2001 r. zanotowano dalszy spadek pogłowia krów mlecznych (w porównaniu do czerwca 2000 r. było ono mniejsze o 3%). W 2002 roku redukcja pogłowia krów będzie przebiegała wolniej, gdyż w gospodarstwach dużych odnotowuje się wzrost zainteresowania chowem krów i wymianą stad. Jednocześnie, z uwagi na trudności ze spełnieniem wysokich wymagań jakościowych dla surowca odbieranego przez przemysł mleczarski, drobne gospodarstwa rezygnują z tego kierunku produkcji. Ocenia się, że dalszy wzrost mleczności krów oraz wejście w życie ustawy o regulacji rynku mleka będzie sprzyjać w 2002 r. stopniowemu zwiększaniu produkcji mleka.

2. Podaż mleka surowego, masła i mleka odtłuszczonego w proszku

W 2001 roku odnotowano wzrost podaży mleka w stosunku do analogicznych miesięcy 2000 r. W okresie styczeń-listopad 2001 r. skupiono mleka o ponad 7% więcej niż w tych samych miesiącach 2000 r. Tempo wzrostu skupu było większe niż przyrost produkcji. Ocenia się, że w 2002 r. produkcja towarowa mleka będzie jeszcze wzrastać.

Zwiększenie dostaw mleka do mleczarni wpływa na wzrost produkcji artykułów mleczarskich. W okresie styczeń-listopad 2001 r. produkcja masła i mleka odtłuszczonego w proszku były wyższe niż przed rokiem odpowiednio o ok. 10% i 30%. Nadwyżki w podaży masła od kwietnia 2001 r. łagodzone były poprzez jego wykup na zapasy ARR, a nadwyżki w podaży OMP kierowane były na eksport. Ocenia się, że w 2002 r. z uwagi na przewidywany wzrost podaży surowca, może się utrzymać wzrostowa tendencja produkcji masła i OMP. Jednakże na poziom produkcji OMP będzie także wpływał przewidywany spadek cen na światowym rynku mleka.

3. Handel zagraniczny

W 2001 roku, z uwagi na pogorszenie się opłacalności importu masła, jego przywóz miał niewielki wpływ na krajową podaż. Według danych Centralnego Inspektoratu Standaryzacji w okresie styczeń-listopad 2001 r. zaimportowano jedynie 2,2 tys. t masła wobec 11,2 tys. t w analogicznym okresie 2000 r. W wyniku sprzedaży eksportowej tego produktu z zapasów ARR oraz liberalizacji handlu z UE w okresie dziewięciu miesięcy 2001 r. wywieziono z kraju ok. 16,5 tys. t masła. Był to poziom ponad 10-krotnie wyższy niż przed rokiem. Według notowań Agra-Europe od czerwca do listopada 2001 r. na rynkach zagranicznych ceny masła były stabilne. W połowie grudnia 2001 r. średnia cena tego wyrobu (na bazie FOB Europa Zachodnia) wynosiła 1200 USD/t i w ciągu miesiąca obniżyła się o ok. 8%.
Eksport mleka chudego w proszku w okresie dziewięciu pierwszych miesięcy 2001 r. wyniósł ok. 86 tys. t i w porównaniu ze zrealizowanym w analogicznym okresie 2000 r. był blisko dwukrotnie wyższy. Ceny mleka odtłuszczonego w proszku na giełdach Europy Zachodniej - na bazie FOB-od początku 2001 r. do października kształtowały się na wysokim poziomie (mimo notowanej od połowy roku lekkiej tendencji spadkowej). Natomiast w połowie grudnia 2001 r. były one już o 25% niższe niż przed rokiem i wyniosły 1640 USD/t. Prawdopodobny jest dalszy spadek cen OMP na rynku zagranicznym. Unia Europejska w końcu 2001 r. dwukrotnie zwiększyła subwencje do eksportu proszku mlecznego (chudego i pełnego) odpowiednio do poziomu 20 Euro/100 kg i 68 Euro/100 kg. Na poziom eksportu OMP w 2002 r. będą miały wpływ przede wszystkim ceny na rynku światowym oraz utrzymanie subsydiów eksportowych przez ARR.

4. Spożycie masła

Po znacznym spadku spożycia masła w 2000 r., w 2001 r. nastąpił niewielki jego wzrost. Wg badań budżetów rodzinnych prowadzonych przez GUS w okresie trzech kwartałów 2001 r. popyt na masło zwiększył się o ok. 3%. Przewiduje się, że w 2002 r. niewielki wzrost cen masła powinien powodować dalsze zwiększanie jego konsumpcji.

5. Działania interwencyjne ARR

W celu uzupełnienia niedoborów rynkowych masła, jakie zwykle występują w okresie jesienno-zimowym, aktualnie Agencja Rynku Rolnego prowadzi sprzedaż masła w blokach z zapasów zgromadzonych w okresie letnim. Sprzedaż będzie kontynuowana w dostosowaniu do bieżących potrzeb rynku.
Działania interwencyjne Agencji w okresie letnim 2002 r. będą przeciwdziałać nadmiernemu spadkowi cen mleka i jego przetworów, jaki jest wywoływany sezonowym wzrostem podaży.

Prognoza cen do czerwca 2002 r.

Zespół niezależnych ekspertów, uwzględniając koniunkturalne i sezonowe zmiany w układzie czynników podażowo-popytowych na rynku mleka, przewiduje w I półroczu 2002 r. następujący poziom cen:

Wyszczególnienie j.m. Ceny XI 2001 r. (wg GUS) Prognozowane ceny na Roczny wskaźnik zmian (%)
III 2002 VI 2002 III 2001=100 VI 2001=100
mleko surowe * zł /hl 79,50 81-84 76-80 99,8-103,4 100,6-105,9
masło w blokach ** zł /kg 8,49 8,3-8,7 8,1-8,6 108,6-113,9 103,3-109,7
mleko odtłuszczone w proszku ** zł /kg 8,11 7,3-7,8 7,0-7,5 84,1-89,9 81,0-86,8

 * - ceny skupu bez podatku VAT
** - ceny zbytu z podatkiem VAT


POWIĄZANE

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: “Międzyn...

Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji kampanii "Lowe Krowe"! Poprzednie edycje...

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę