aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Białko mleka. Stymulowane genetycznie i żywieniowo.

8 stycznia 2004

Od czasu, kiedy zakłady mleczarskie płacą więcej za białko niż za tłuszcz, producenci mleka są zainteresowani zwiększeniem procentowej zawartości białka. Nie jest to jednak proste, gdyż skład chemiczny mleka, a szczególnie poziom białka są przede wszystkim uwarunkowane genetycznie, w mniejszym natomiast stopniu przez czynniki środowiskowe w tym żywienie. wynika z tego zadanie dla hodowców - aby poprzez selekcję, dobór odpowiednich rodziców, uzyskać potomstwo charakteryzujące się dużym udziałem białka i suchej masy w produkowanym mleku.

Pracę hodowlaną w tym kierunku prowadziły od lat kraje zachodnie i dlatego już dzisiaj mogą pochwalić się dobrymi wynikami. W Holandii średnia zawartość białka w mleku wynosi 3,46 %, we Francji i Niemczech - 3,25 %, a w Polsce, w populacji zbadanej, a więc znajdującej się pod oceną użytkowności kształtuje się na poziomie 3,06 - 3,24 %.

Badania prowadzone przez SHiUZ w Bydgoszczy na krowach pierwiastkach w gospodarstwach w woj. warmińsko - mazurskim wykazały, że zawartość białka jest zmienna w okresie żywienia letniego i zimowego. Okazało się, że najwyższą zawartość białka miało mleko udojone w kwietniu. Dotyczy to zarówno rasy czarno - białej jak i krów - mieszańców: c.b. i hf. Ten wynik potwierdzają również badania innych ośrodków, m.in. Instytutu Zootechniki w Krakowie. W pierwszym miesiącu żywienia zimowego - w grudniu, najwyższą zawartość białka miało mleko uzyskane od krów rasy c.b, niższą mleko krów pierwiastek hf.

W okresie żywienia letniego najwięcej białka zawierało mleko krów rasy hf  uzyskane w udojach wrześniowych, a w lipcu - mleko krów rasy czarno - białej. W grupie mieszkańców rasy c.b. i hf średnia zawartość białka w mleku w okresie od maja do września wzrosła o 0,29 %, a grupie krów c.b. - o 0,08 % niższa niż u krów rasy c.b. Więcej białka zawiera mleko krów żywionych paszą treściwą, normowaną wg systemu INRA.

Na ilość białka w mleku ma wpływ wiek krów - jego zawartość zmniejsza się po 3. latach laktacji, niższa jest też u krów pierwiastek. Znaczenie ma również wiek pierwszego ocielenia - starsze pierwiastki dają mleko w wyższym procencie białka.

Ograniczony w pływ czynników środowiskowych, w tym żywienia nie oznacza, że należy je zbagatelizować. Zmiana rodzaju skarmianych pasz powoduje niewielkie wahania w zawartości białka w mleku, ale dość duże znaczenie mają proporcje skarmianych pasz treściwych i objętościowych. Zawartość białka w zadawanej krowom paszy wpływa na wydajność mleka i białka, a znacznie mniej - na procentową zawartość białka.

Aby doprowadzić do zwiększenia ilości białka, należy zmniejszyć stosunek pasz objętościowych do treściwych w dawce pokarmowej, stosować w żywieniu pasze wysokobiałkowe oraz chronione przed rozkładem w żwaczu aminokwasy syntetyczne, które będą dostępne dopiero w jelicie cienkim krowy i będą lepiej wykorzystane do syntezy białka mleka.

Prof. Franciszek Brzózka z Instytutu Zootechniki podaje, że stosowanie aminokwasów chronionych - 15 g metioniny i 40 g lizyny, przy żywieniu krów kiszonką z kukurydzy i paszą treściwą w proporcji 50:50, przyczyniło się do zwiększenia wydajności mlecznej o 7,5 %, a więc również ilości uzyskanego białka. Profesor Brzózka sugeruje, że lizyna i metionina są aminokwasami limitującymi syntezę białek kazeinowych. Inne z kolei badania pokazują, że podawanie chronionych białek roślinnych zawartych np. w śrucie sojowej i rzepakowej zwiększa wydajność mleka, ale nie procentową zawartość białka.

Zastosowanie aminokwasów chronionych wchłanianych w jelicie cienkim może doprowadzić do wzrostu procentowej zawartości białka w mleku.

O ilości białka decyduje również temperatura otoczenia. Jeżeli wynosi ona powyżej 30 stopni C, wzrasta zawartość tłuszczu w mleku, a spada procent białka. Zależność tę potwierdzają tegoroczne doświadczenia wielu producentów mleka, skarżących się na niską zawartość białka w czasie upałów. Główną przyczyną niskiej zawartości białka w okresie lata jest zachwianie proporcji między paszami objętościowymi i treściwymi na niekorzyść tych ostatnich, co prowadzi do wystąpienia niedoboru energii w dawce pokarmowej.


POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę