OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Program przechowywania produktów mlecznych w 2002 r.

15 maja 2002

Zgodnie z ustawą z 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych dopłaty do przechowywania przetworów mlecznych stosuje się na podstawie programu ich przechowywania Program przechowywania przetworów mlecznych zawiera w szczególności: .

  • rodzaje przetworów mlecznych objętych dopłatami do przechowywania z podaniem ich ilości i jakości;
  • maksymalny okres przechowywania przetworów mlecznych;
  • maksymalną jednostkową wysokość dopłat do przechowywania 1 tony przetworów mlecznych;
  • wielkość środków finansowych przeznaczonych na dopłaty do przechowywania przetworów mlecznych.

Program przechowywania przetworów mlecznych uwzględnia przewidywaną sytuację podażowo-popytową na rynku mleka i przetworów mlecznych, realizację zadań ustawowych Agencji Rynku Rolnego oraz możliwości prawno-organizacyjne wprowadzenia zadań.

W przypadku zaistnienia na rynku mleka i przetworów mlecznych zakłóceń Agencja Rynku Rolnego może stosować dopłaty do przechowywania następujących przetworów mlecznych: 

  • masła niesolonego o minimalnej zawartości tłuszczu 82 proc. i maksymalnej zawartości wody nieprzekraczającej 16 proc.,
  • masła solonego o minimalnej zawartości tłuszczu 80 proc. i maksymalnej zawartości wody nieprzekraczającej 16 proc.,
  • odtłuszczonego mleka w proszku,
  • śmietanki o zawartości tłuszczu od 35 do 85 proc.,
  • serów o co najmniej trzymiesięcznym okresie dojrzewania.

Z prognoz wynika, że w 2002 r. mogą wystąpić zakłócenia równowagi rynkowej na rynku mleka i przetworów mlecznych. W związku z tym Agencja Rynku Rolnego będzie stosowała dopłaty do przechowywania masła, odtłuszczonego mleka w proszku oraz serów o co najmniej trzymiesięcznym okresie dojrzewania.

Rynek masła

W 2002 r. będzie kontynuowany system dopłat do przechowywania masła. Programem zostanie objęte około 3 ton masła. Na podstawie danych wieloletnich wskaźnik sezonowości produkcji (w stosunku do przeciętnej miesięcznej w roku) wynosi: w maju 106 proc., w czerwcu 115 proc., w lipcu 129 proc., w sierpniu 124 proc., we wrześniu 122 proc., i w październiku 117 proc. Masło będzie przechowywane w blokach o wadze 25 kg niesolone, wyprodukowane z krajowego surowca, odpowiadające wymaganiom normy PN-A-86155:1995 Mleko i przetwory mleczne - Masło, o minimalnej zawartości tłuszczu 82 proc. i maksymalnej zawartości wody 16 proc. Masło powinno być przechowywane w chłodniach w temperaturze od -22,1 do 30,0 C. Zakłady przetwórcze, realizujące program przechowywania masła z dopłatą Agencji Rynku Rolnego, będą wybierane w drodze przetargów. Stawka za przechowywanie nie może być wyższa niż 3 zł/tonę za dobę. Masło może być przechowywane od 1 maja do 30 listopada 2002 r. przez okres krótszy niż 90 dni i nie dłuższy niż 210 dni.

Rynek odtłuszczonego mleka w proszku

W 2002 r. wprowadza się dopłaty do przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku, zgodnie z wymogami stosowanymi w Unii Europejskiej. Zakłada się objęcie systemem dopłat do przechowywania 40 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku. Przedmiotem przechowywania będzie wymienione wyżej mleko w workach o wadze 25 kg., wyprodukowane z surowca krajowego odpowiadające normie PN-92/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie. Odtłuszczone mleko powinno być przechowywane w magazynach o temperaturze nie przekraczającej 20 C, przy wilgotności nie przekraczającej 75 proc. Zakłady przetwórcze, które będą przechowywać mleko zostaną wybrane drogą przetargu. Maksymalna stawka za przechowywanie nie może przekroczyć 1,72 zł/t za dobę. Mleko takie będzie przechowywane od 1 maja do 31 października 2002 r.

Wskaźniki sezonowości produkcji mleka w proszku dla tego okresu wynoszą: maj 117 proc., czerwiec 160 proc., lipiec 175 proc., sierpień 156 proc. wrzesień 138 proc., październik 114 proc. Mleko to będzie przechowywane w okresie nie krótszym niż 90 dni i nie dłuższym niż 180 dni.

Rynek serów

Przewiduje się objęcie systemem dopłat do przechowywania serów o co najmniej trzymiesięcznym okresie dojrzewania typu: ementalskiego, grojer, edamskiego i gouda wyprodukowanych z krajowego surowca. Programem dopłat do przechowywania zostanie objęte do 4,5 tys. ton serów. Zakłady przetwórcze objęte systemem dopłat zostaną wybrane w drodze przetargów, których przedmiotem będzie stawka dopłat za przechowywanie serów określona w zł/tonę za dobę. Maksymalna stawka nie powinna przekroczyć 3 zł /t za dobę. Sery objęte systemem dopłat za przechowywanie będą objęte od 1 czerwca do 31 października 2002 na okres nie krótszy niż 90 dni i nie dłuższy niż 150 dni. W tych miesiącach produkcja serów jest od 5 proc do 10 proc wyższa niż przeciętnie.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę