OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Więcej mleka i masła

28 lipca 2004

Chów bydła długi czas niezbyt się opłacał rolnikom, więc redukowali pogłowie, także krów mlecznych. GUS podaje, że w grudniu ub. roku ich stado liczyło 2862 tys. sztuk i było o 3,5 proc. mniejsze niż rok wcześniej. Tendencja spadkowa utrzyma się jeszcze w br. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewiduje, że regres wyniesie prawdopodobnie 2,5–3,5 proc. Będzie spowodowany m.in. wzrostem wymagań ze strony mleczarń i służb weterynaryjnych.

Na szczęście sukcesywne doskonalenie materiału genetycznego gwarantuje stały wzrost wydajności mlecznej i spadek liczebności krów jest rekompensowany z nawiązką. Produkcja mleka surowego powinna się utrzymać w 2004 r. na poziomie co najmniej takim jak w roku poprzednim, czyli ok. 11,5 mld litrów. Od początku br. notuje się zwiększony dopływ surowca. Według danych GUS skup mleka w maju wyniósł 712,9 mln litrów i był o ponad 17 proc. wyższy niż w kwietniu, a także o ok. 5 proc. wyższy niż przed rokiem. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy łączny skup surowca mlecznego przekroczył 3 mld litrów i był o 5,6 proc. większy od wyniku uzyskanego w analogicznym okresie 2003 r. Optymiści twierdzą, że tegoroczny skup może osiągnąć poziom ok. 7,7 mld litrów, a więc może być o 5 proc. większy niż w roku ubiegłym.

Znacząca poprawa jakości mleka oraz coraz większe zainteresowanie naszymi wyrobami mleczarskimi w starych krajach UE powodują, że sukcesywnie rosną ceny skupu surowca. W maju br. za 100 litrów dostarczonego mleka rolnik otrzymywał średnio 82,25 zł, o 1,6 proc. więcej niż w kwietniu i o prawie 19 proc. więcej niż przed rokiem. Od początku br. do końca maja płacono za mleko surowe przeciętnie o 12 proc. więcej niż w porównywalnym okresie 2003 r. Znawcy mlecznego rynku przewidują, że we wrześniu średnia cena skupu może ukształtować się w granicach 84–88 zł za hektolitr, zaś w grudniu wyniesie prawdopodobnie 87–92 zł/hl.

Więcej mleka to więcej tłuszczu, z którego najczęściej robi się masło. W maju br. produkcja tego artykułu wzrosła u nas do 15,2 tys. ton. Była wyższa niż w poprzednim miesiącu, a także wyższa niż przed rokiem odpowiednio o 16 proc. i o 11 proc. Ogółem w ciągu pięciu miesięcy tego roku wyprodukowano ponad 65 tys. ton masła, o 11,4 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2003 r. Ponieważ systematycznie zwiększa się towarowość produkcji mleka w Polsce i następuje jej koncentracja, a także rośnie zapotrzebowanie na nasze masło w Europie Zachodniej, skala produkcji tego artykułu może przekroczyć poziom ubiegłoroczny zbliżając się do 156 tys. ton.

Dzięki otwarciu granic i zniesieniu ceł smak naszego masła poznało już wielu konsumentów w krajach członkowskich UE. Chętnie je kupują również dlatego, że jest tańsze. Nic dziwnego, że zwiększył się eksport wewnątrzunijny tego artykułu, co zaowocowało wzrostem cen. W maju, pierwszym miesiącu po akcesji, średnia cena zbytu masła w blokach wyniosła łącznie z VAT 11,05 zł za kilogram i była o 13 proc. wyższa niż w kwietniu oraz o ponad 36 proc. wyższa aniżeli rok wcześniej. W trzecim tygodniu czerwca cena ukształtowała się na poziomie 12,02 zł/kg (z VAT), wyższym o 3,5 proc. niż maju. Od połowy zeszłego roku masło w blokach zdrożało o ponad 50 proc. Nikt już o nim nie powie, że jest uciążliwym balastem dla mleczarni.

Wolniej rośnie produkcja odtłuszczonego mleka w proszku. W maju wyniosła 14 tys. ton i była o 5 proc. wyższa niż przed rokiem. Łącznie w ciągu pierwszych 5 miesięcy br. wyprodukowano go nieco mniej (o 2 proc.) niż rok wcześniej. Za kilogram takiego produktu można było uzyskać w maju średnio 8,23 zł. Była to cena zbytu o 10 proc. wyższa niż w kwietniu i o prawie 42 proc. wyższa aniżeli przed rokiem. W zakładach monitorowanych przez resort rolnictwa ceny mlecznego proszku wzrosły w dniach 14–20 czerwca o dalsze 1,6 proc., osiągając poziom 8,69 zł/kg (z VAT). Przekroczony został już o 53 proc. pułap cen sprzed roku. Eksperci przewidują, że w trzecim kwartale br. ich dynamika nieco osłabnie i we wrześniu średnia cena zbytu chudego mleka w proszku wyniesie 7,90–8,20 zł/kg, natomiast w grudniu prawdopodobnie wzrośnie do 8,10 do 8,50 zł/kg (z VAT).


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę