W okresie 06.07-08.08.2001 r. przeprowadzono w Instytucie Zootechniki – Oddział Badawczy Drobiarstwa w Zakrzewie test żywieniowy na towarowych kurach nieśnych. Doświadczenie miało na celu ocenę wpływu udziału w mieszance paszowej premiksu Sano Legehennen 1,25, przystosowanego do żywienia bez udziału mączek zwierzęcych na jakość jaj spożywczych. Premiks Sano Legehennen 1,25 z powodu zawartości antybiotykowego stymulatora wzrostu oraz ksantofilowych barwników żółtka zalecany jest do stosowania dla niosek towarowych w ilości 1,25% mieszańki paszowej. Skład premiksu jest bardzo bogaty (tab. 1), dostosowany do żywienia najbardziej wymagających linii niosek, a tym samym zapewniający uzyskanie dobrych wyników produkcyjnych. W Stacji Testowej Kur we Wroniawach zestawiono sześć doświadczalnych stad kur w 64 tygodniu ich życia, liczących każde po 60 sztuk. Ptaki stanowiły jednorodny materiał doświadczalny, albowiem były to ptaki uczestniczące w teście użytkowości, żywione jednakowymi mieszankami paszowymi i odchowywane w jednym kurniku. Utworzono dwie grupy doświadczalne, które obejmowały po 3 stada doświadczalne (powtórzenia) utrzymywane w osobnych boksach. Każda grupa liczyła ogółem po 180 ptaków.
Tabela 1. Skład premiksu Sano Legehennen 1,25 (w 1 kg)
wapń | 8,0% | witamina A | 960.000 j.m. | betaina | 20.000 mg |
fosfor | 10,5% | witamina D3 | 200.000 j.m. | żelazo | 3.200 mg |
sód | 11,5% | witamina E | 2.000 mg | cynk | 7.200 mg |
metionina | 6,5% | witamina K3 | 160 mg | mangan | 4.800 mg |
witamina B1 | 160 mg | miedź | 1.200 mg | ||
witamina B2 | 480 mg | jod | 120 mg | ||
witamina B6 | 360 mg | kobalt | 24 mg | ||
witamina B12 | 1.600 mcg | selen | 30 mg | ||
kwas nikotynowy | 2.000 mg | fitaza | 36.000 ftu | ||
Ca-D-pantotenian | 800 mg | flavomycyna | 320 mg | ||
kwas foliowy | 80 mg | luteina | 400 mg | ||
biotyna | 16.000 mcg | kantaksantyna | 240 mg |
Tabela 2 . Szczegółowe receptury mieszanek paszowych
Komponent | grupa kontrolna | grupa doświadczalna |
pszenica | 29,00 | 29,00 |
kukurydza | 15,00 | 15,00 |
jęczmień | 10,00 | 10,00 |
pszenżyto | 10,00 | 10,00 |
otręby pszenne | 5,00 | 5,00 |
olej rzepakowy | 1,00 | 1,00 |
śruta sojowa | 15,20 | 15,00 |
mączka rybna | 3,00 | 3,00 |
kreda pastewna | 8,20 | 8,55 |
fosforan wapniowy | 1,60 | 2,00 |
premiks kontrolny | 2,00 | - |
premiks Sano Legehennen 1,25 | - | 1,25 |
W okresie testu ptaki otrzymywały mieszanki paszowe przeznaczone dla towarowych kur nieśnych w drugim okresie nieśności (typ DJB-II) wyprodukowane w Wytwórni Pasz IZ-OBD w Skórzewie, przygotowane wg takiej samej receptury i z identycznych komponentów (tab. 2). Czynnikiem różnicującym był premiks:
grupa kontrolna - premiks 2,0% innej firmy (zawierający także syntetyczne barwniki) standardowo używany w wytwórni pasz
grupa doświadczalna - premiks Sano Legehennen 1,25%.
Okres testu objął cztery tygodnie produkcji nieśnej kur od 64 do 68 tygodnia życia ptaków. Bieżącej kontroli podlegały podstawowe wskaźniki użytkowości towarowych kur nieśnych. Badania jakości jaj wykonano elektronicznym urządzeniem Egg Quality Micro, Yersion 3.1
Premiks Sano Legehennen 1,25 sprawdza się znakomicie
Zdrowotność kur w obu grupach była bardzo dobra, nie zanotowano żadnego upadku w okresie prowadzenia testu. Natomiast stwierdzono różnice w ilości zniesionych jaj, gdyż kury spożywające mieszankę paszową z udziałem premiksu Sano Legehennen 1,25 w okresie 4 tygodni zniosły o 117 jaj więcej niż kury z grupy kontrolnej (0,65 jaja/1 kurę). Uzyskane wyniki badań jakości jaj po 1 i 4 tygodniach testu przedstawiono w tab. 3. Większość cech jakości jaj była korzystniejsza dla kur żywionych mieszanką z udziałem premiksu Sano Legehennen 1,25. Różnice te po 4. tygodniach testu dla następujących cech wynosiły:
• masa jaja (5,0 g),
• wysokość białka (0,7 mm),
• liczba Haugha (4,6)
• barwa żółtka (2,4)
Reasumując można stwierdzić, że podstawowe wskaźniki użytkowości
towarowych kur nieśnych otrzymujących mieszanki paszowe z udziałem premiksu
Sano Legehennen 1,25 utrzymywały się na bardzo dobrym poziomie, szczególnie
dotyczy to ilości zniesionych jaj (w okresie od 64 do 68 tygodnia życia kury z
grupy doświadczalnej znosiły o 65 sztuk jaj na 100 kur więcej!
Jaja spożywcze pochodzące od niosek żywionych mieszankami paszowymi z udziałem
premiksu Sano Legehennen 1,25 charakteryzowały się bardzo dobrą jakością.
Świadczyły o tym następujące cechy: duża masa jaja (71,6 g), wysokie białko
(5,7 mm), wysoka liczba Haugha 68,9 oraz barwa żółtka 11,2 jednostek w skali
Roche'a. Świadczy to o dobrej jakości barwników zawartych w premiksie Sano
Legehennen 1,25 i dobrym ich przyswajaniu przez ptaki.
Wyniki przeprowadzonego w IZ-OBD w Zakrzewie testu żywieniowego wykazały, że stosowanie w żywieniu towarowych kur nieśnych mieszanek paszowych z udziałem premiksu Sano Legehennen 1,25 korzystnie wpływa na jakość jaj, wyrażoną zwłaszcza masą jaj, wysokością białka, liczbą Haugha i pożądaną przez konsumentów barwą żółtka.
Tabela 3. Wyniki badań jakości jaj
parametr | kontrola | Legehennen 1,25 | różnica |
Badanie l (po 1 tyg.) | |||
masa jaj, g | 66,7a | 7,0b | 3,3 |
barwa żółtka | 8,0a | 10,4b | 2,4 |
wysokość białka, mm | 5,0a | 5,5b | 0,5 |
liczba Haugha | 64,2a | 67,7b | 3,5 |
Badanie II (po 4 tyg.) |
|||
masa jaj, g | 66,6a | 71,6b | 5,0 |
barwa żółtka | 8,8a | 11,2b | 2,4 |
wysokość białka, mm | 5,0a | 5,7ab | 0,7 |
liczba Haugha | 64,3a | 68,9b | 4,6 |
a,b - statystyczna istotność różnic; barwę żółtka ocenia się w 15-punktowej skali Roche'a
dr Ewa Gornowicz,
IZ Oddział Badawczy Drobiarstwa, Zakrzewo
dr Ryszard Kujawiak,
Polskie Sano, Poznań