A_BIO_AGRO_950

Młynarze narzekaja na ujemną marżę

10 stycznia 2005

Ceny mąki i ceny pszenicy w skupie interwencyjnym mają się nijak do cen rynkowych - twierdzą młynarze. Ich zdaniem opłacalność produkcji nie równa się nawet zeru, bo piekarze kupując mąkę wymuszają obniżki, argumentując, że pszenica jest bardzo tania.

Aby młynarze mogli wyjść na swoje, kilogram mąki powinien kosztować średnio o 30 gr. więcej niż kilogram pszenicy. Tymczasem ta kalkulacja jest teraz mocno zachwiana. Zdaniem maklerów, jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy może być import mąki z Czech, Słowacji i Węgier po atrakcyjnych cenach.

Jest też inny powód. Zdarzają się nieuczciwi, którzy mąkę wyrabiają z taniej pszenicy paszowej, dodając polepszacze i konserwanty. To nic innego jak "rozcieńczanie" cen - dodają maklerzy.

Właściwie handluje się teraz tylko wysokoglutenową pszenicą. Jednak rozpiętość cen jest bardzo duża. Zdarzają się oferty po 425 zł za tonę, ale i po 490. Ale maklerzy prognozują, że do żniw cena nie powinna przekroczyć 500 zł.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę