 Warzywo którego nasiona sa najbogatsze w  									białko ze wszystkich motylkowych.
    									Warzywo którego nasiona sa najbogatsze w  									białko ze wszystkich motylkowych.
 									Rozróżniamy następujące  									odmiany bobu:
Windsor Biały - odmiana średniowczesna,  									rośliny wysokie do 1,1 m. Strąki duże o 4  									nasionach.
Handgown Zielony - odmiana średniopóźna,  									wysoka do 1,2 metra, strąki długie płaskie o  									6 nasionach.
Hangdown Biały - odmiana różniąca się od  									poprzedniej tylko kolorem nasienia.
 Najważniejsze  									składniki pokarmowe (/100  									gram bobu):
Minerały  									(mg/100 gram   									bobu):
Wapń 60. Fosfor: 57. Żelazo: 4,5. Magnez: 24.
 									 									 Brokuły to właściwie inaczej zabarwiona  									pochodna kalafiora, znana w europie od  									dobrych 3 tysięcy lat. Pojawia się w różnych  									kolorach. Zazwyczaj sprzedaje się w postaci  									zielonkawych różyczek.
    									Brokuły to właściwie inaczej zabarwiona  									pochodna kalafiora, znana w europie od  									dobrych 3 tysięcy lat. Pojawia się w różnych  									kolorach. Zazwyczaj sprzedaje się w postaci  									zielonkawych różyczek.
Brokuł pod względem zawartości witaminy C przewyższa owoce cytrusowe.
Tak jak przy zakupie kalafiora zwracamy uwagę na to aby wybrać nie uszkodzone, pozbawione plam różyczki, a otaczające je liście nie powinny być żółte.
Surowe brokuły stosujemy do sałatek, a gotowane jako pikantny dodatek. Można je również zaplanować jako składnik warzywnych potraw mieszanych. Ponieważ nie wymagają długiego gotowania, należy je dodawać do potrawy typu eintopf dopiero pod koniec tygodnia.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram brokuł):
 									 									 Burak liściowy (boćwina) tworzy rozetę  									wielkich i mięsistych liści z szerokimi  									ogonkami liściowymi. Korzeń ma mały i silnie  									rozgałęziony.
    									Burak liściowy (boćwina) tworzy rozetę  									wielkich i mięsistych liści z szerokimi  									ogonkami liściowymi. Korzeń ma mały i silnie  									rozgałęziony.
Odmianą boćwiny jest Lukullus o bardzo długich, silnie pofałdowanych liściach koloru żółtozielonego. Ogonki liściowe ma białozielone, szerokie.
 									Odmiany buraka:
Egipski - korzeń płaski, o wyraźnych jasnych  									pierścieniach. Odmiana na zbir wczesny;
Egipski Crosby - korzeń kulisty, nieco  									spłaszczony. Odmiana nieco późniejsza od  									Egipskiego ale smaczniejsza;
Okrągły Ciemnoczerwony - korzeń kulisty,  									nieco wydłużony o ciemnowiśniowej barwie.  									Bardzo smaczny, dobrze się przechowuje.  									Uprawiany również na wczesny zbiór;
Czerwona Kula - korzeń kulisty, ładnie  									wybarwiony. Dobrze się przechowuje przez  									zimę.
 Najważniejsze  									składniki pokarmowe (/100  									gram buraka):
Minerały  									(mg/100 gram   									buraka):
Wapń 41. Fosfor: 17. Żelazo: 17. Magnez: 17.
 									 									 Uprawiana pierwotnie w centralnej Azji już  									dawno rozprzestrzeniła się po całym świecie.  									Wiele odmian cebuli jest odpornych na trudne  									warunki klimatyczne i znosi doskonale nawet  									mrozy. Dlatego jest ona wysiewana już  									wczesną wiosną.
    									Uprawiana pierwotnie w centralnej Azji już  									dawno rozprzestrzeniła się po całym świecie.  									Wiele odmian cebuli jest odpornych na trudne  									warunki klimatyczne i znosi doskonale nawet  									mrozy. Dlatego jest ona wysiewana już  									wczesną wiosną.
 									Nowoczesne uprawy  									wykształciły najróżniejsze formy, kolory i  									wielkości, a także odcienie smakowe.  									Widujemy złotożółte, połyskliwe odmiany,  									czasem z lekkim odcieniem fioletowej  									czerwieni.
Cebula może mieć wielkość orzecha, ale też i 									grejpfruta. W  									smaku może szczypiąca i ostra, ale również  									delikatna. Zawiera olejek eteryczny, który  									wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i  									wzmocnienie serca.
 									Przy zakupach należy  									zwracać uwagę na to, by cebula była twarda,  									zdrowa i nie wypuszczała młodych pędów.
Świeżą cebulę można przechowywać w warunkach  									domowych kilka tygodni, a niektóre odmiany  									nawet przez całą zimę.
Z reguły cebula jest u nas traktowana jako ostra przyprawa w najróżniejszych potrawach, ale równie dobrze można ja przyrządzać i jeść jak warzywo.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram cebuli):Minerały  									(mg/100 gram   									cebuli):
Wapń 25. Fosfor: 14. Żelazo: 5. Magnez: 8.
 									 									 Czosnku rozróżnia się typy (a nie odmiany).
    									Czosnku rozróżnia się typy (a nie odmiany).
Typ podgórski - roślina rozłożysta, liście ciemnozielone. Główka składa się z 9 - 14 ząbków. Doskonale nadaje się do przechowywania.
Typ nizinny - roślina wzniesiona o srebrzysto-zielonkawych liściach. Główka ma 11 - 19 ząbków. Niezbyt dobrze się przechowuje.
Typy czosnku wytwarzające cebulki powietrzne na kwiatostanach - roślina odznacza się silnym wzrostem, ząbki koloru różowofioletowego lub fioletowego.
Czosnek jest warzywem wytrzymałym na chłody i przymrozki. Ma duże wymagania wodne. Udaje się na glebach żyznych , próchnicznych i ciepłych. Nie zanosi gleb zakwaszonych.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram czosnku):
Minerały  									(mg/100 gram   									czosnku):
Wapń 100. Fosfor: 19. Żelazo: 6,3. Magnez:  									28.
 									 									 Dynia należy do roślin jagodowych, może  									osiągnąć wagę nawet 50 kg.
    									Dynia należy do roślin jagodowych, może  									osiągnąć wagę nawet 50 kg.
Zbierana wcześnie, dynia letnia, ma przeróżne kształty i kolory. Im jest młodsza tym delikatniejszy ma miąższ.
 									Odmiany dyni:
Melonowa Żółta - waga 15 - 30 kg, skóra  									pomarańczowa, miąższ żółty, pędy długie;
Bambino - waga 6 - 10 kg, kulista, kolor  									skórki jasnożółty, miąższ  									ciemnopomarańczowy.
 									Mniejsze dynie można  									przechowywać w temperaturze pokojowej do  									dwóch tygodni, duże dynie ogrodowe mogą  									leżeć nawet kilka tygodni.
 									 									 Fasola stanowi wśród warzyw najbogatszą  									rodzinę różnych gatunków. Spożywając świeżą  									jemy nie tylko same ziarna, ale również  									otaczającą ją łupinkę.
    									Fasola stanowi wśród warzyw najbogatszą  									rodzinę różnych gatunków. Spożywając świeżą  									jemy nie tylko same ziarna, ale również  									otaczającą ją łupinkę.
W Polsce cieszę się popularnością zarówno gatunki sprowadzane z Francji czy Włoch, jak i rosnące u nas odmiany np. żółta fasola.
Fasola ma spore wymagania cieplne. Jej nasiona kiełkują w temperaturze 11oC. Jest bardzo wrażliwa na przymrozki i chłody. Najlepiej rośnie w temperaturze 20 - 25oC. Do kiełkowania potrzebuje dobrze wilgotnej gleby.
Najdroższa jest drobna fasolka, jednak do przyrządzania codziennych potraw całkowicie wystarcza tańsza fasola (Schnittbohnen i Brech). Fasolę można podawać na zimno (w sałatkach mieszanych, sałatkach fasolowych) lub ugotowaną w różnych potrawach. Zasadniczo gotuje się ją przez 10 minut, ponieważ zawiera trującą substancję (phasin), która ulega rozkładowi podczas gotowania.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram fasoli):Minerały  									(mg/100 gram   									fasoli):
Wapń 65. Fosfor: 44. Żelazo: 1,1. Magnez: 22.
 									 									 Warzywo pochodzące ze Środkowego Wschodu, do  									Europy kalafior dotarł w XIII wieku.
    									Warzywo pochodzące ze Środkowego Wschodu, do  									Europy kalafior dotarł w XIII wieku.
Jest warzywem lekko strawnym, bogatym w witaminy i składniki mineralne.
Z całej główki spożywamy nie liście, lecz duży, zamknięty do wewnątrz kwiat. Można go jeść na surowo w sałatkach lub jako ugotowaną jarzynę w najróżniejszych potrawach. Polecamy zwłaszcza ugotowany kalafior polany jasnym sosem lub rozpuszczonym masłem.
W chłodnym miejscu można przechowywać go do siedmiu dni.
Odmiany kalafiora: Rapid, Brio, Master, Idol, Pionier, Erfurcki, Zelandia, Progres, Lavyna, Bravo, White Top.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram kalafiora):
Minerały  									(mg/100 gram   									kalafiora):
Wapń 13. Fosfor: 28. Żelazo: 2,1. Magnez: 11.
 									 									 W Europie znamy i spożywamy kapustę od  									niepamiętnych czasów. Najbardziej popularna  									jest kapusta biała, z której, dzięki  									naturalnej fermentacji kwasu mlecznego,  									otrzymuje się kapustę kiszoną.
    									W Europie znamy i spożywamy kapustę od  									niepamiętnych czasów. Najbardziej popularna  									jest kapusta biała, z której, dzięki  									naturalnej fermentacji kwasu mlecznego,  									otrzymuje się kapustę kiszoną.
Nie mniej popularna jest kapusta włoska, znacznie ostrzejsza w smaku z ciemnymi i karbowanymi liśćmi i kapusta czerwona, której zazwyczaj używa się jako dodatku do potraw mięsnych.
Kapusta chińska lub inaczej pekińska, ma wyjątkowy, delikatny aromat, który idealnie harmonizuje się z innymi rodzajami warzyw, jak brukselka, kalafior czy brokuły.
Kapusta jest bogata w witaminy, a dobrze przyrządzona jest lekkostrawna. Z wyjątkiem jarmużu, kapusty nie trzeba zbyt długo gotować.
Kupując należy wybierać świeże, nie uszkodzone główki, bez zwiędniętych liści.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram ):Minerały  									(mg/100 gram ):
Wapń 77. Fosfor: 49. Żelazo: 3,3. Magnez: 16.
 									 									 Słodkie warzywo Europy, obecnie jednak  									uprawiane już na całym świecie.
    									Słodkie warzywo Europy, obecnie jednak  									uprawiane już na całym świecie.
Marchew jest lekko strawna i zawiera w sobie mnóstwo wartościowych substancji, między innymi karoten (czyli prowitaminę A). Warzywo to pojawia się w różnych formach i wielkościach, najpopularniejsza jest jednak podłużna o długości 10 - 20 centymetrów. Jej okrągłe odmiany nazywane są karotkami.
Odmiany marchwi najpopularniejsze: Paryska, Duwicka, Amsterdamska, Pierwszy zbiór, Nantejska, Lenka, Selecta, Nord, Bercoro, Perfekcja, Amager.
Marchew najlepiej rośnie w temperaturze umiarkowanej, tj. 15oC - 21oC i lubi glebę średnio wilgotną.
kupujemy zawsze marchwie świeże, sprężyste, nie uszkodzone. Marchew można przechowywać w chłodnej temperaturze i miejscu chronionym przed światłem nawet 2 -3 tygodnie.
Marchew spożywamy na surowo oraz gotowaną, jest ona składnikiem prawie wszystkich potraw warzywnych. Kto nie zna klasycznej mieszanki marchewki z groszkiem ?
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram marchwi):Minerały  									(mg/100 gram   									marchwi):
Wapń 61. Fosfor: 12. Żelazo: 0,9. Magnez: 10.
 									 									 Ogórki należą do roślin dyniowatych.  									Pochodzą z Indii, ale obecnie uprawiane są w  									wielu odmianach w całej Europie. Są bardzo  									wrażliwe na chłody i najlepiej rosną w  									temperaturze od 18oC do 25oC.
    									Ogórki należą do roślin dyniowatych.  									Pochodzą z Indii, ale obecnie uprawiane są w  									wielu odmianach w całej Europie. Są bardzo  									wrażliwe na chłody i najlepiej rosną w  									temperaturze od 18oC do 25oC.
Warzywa te spożywa się całkiem dojrzałe (nadają się do ciepłych potraw).
Warto także wiedzieć, że ogórki pochodzące z biologicznych upraw spożywamy razem ze skórką, ponieważ zawiera ona najważniejsze substancje odżywcze.
Świeżego ogórka można przechowywać z lodówce do 4 dni.
 ze  									składniki pokarmowe (/100  									gram ogórka):
Minerały  									(mg/100 gram   									ogórka):
Wapń 20. Fosfor: 15. Żelazo: 1,0. Magnez: 8.
 									 									 Pomidor pochodzi, podobnie jak ziemniak, z  									Ameryki Południowej i jest z nim ściśle  									spokrewniony. W XVI wieku dotarł najpierw do  									południowej Europy, ale w obecnych czasach z  									równym powodzeniem jest hodowany także w  									chłodniejszych strefach. Jednak ich uprawa  									najlepiej udaje się w sezonach ciepłych i  									słonecznych z umiarkowaną ilością opadów.
    									Pomidor pochodzi, podobnie jak ziemniak, z  									Ameryki Południowej i jest z nim ściśle  									spokrewniony. W XVI wieku dotarł najpierw do  									południowej Europy, ale w obecnych czasach z  									równym powodzeniem jest hodowany także w  									chłodniejszych strefach. Jednak ich uprawa  									najlepiej udaje się w sezonach ciepłych i  									słonecznych z umiarkowaną ilością opadów.
Z punktu widzenia botaniki pomidor jest właściwie owocem. Odmiany pomidorów dzielimy na karłowe wczesne oraz wysokie - wczesne, średnio wczesne i późne.
Surowy doskonale sprawdza się jako przekąska, dodatek do chleba i sałatek, natomiast ugotowany pomidor to wzorowa podstawa zup i eintopfów.
 									Kupować należy niezbyt  									dojrzałe, jeszcze lekko twarde, ale nie  									uszkodzone sztuki. Jeśli zamierzamy go  									gotować - wybierajmy duże sztuki. Jeśli  									chcemy spożywać świeże - pamiętajmy, że nie  									powinniśmy go przechowywać dłużej niż 4 dni  									w lodówce. 
Zielone pomidory dojrzewają dobrze w  									temperaturze pokojowej 
 Najważniejsze  									składniki pokarmowe (/100  									gram pomidorów):
 									 									 Rzodkiew ma większa wartość biologiczną niż 									rzodkiewka.  									Można ją przechowywać calutką zimę.  									Uprawiana jest jako przedplon, śródplon i  									poplon.
    									Rzodkiew ma większa wartość biologiczną niż 									rzodkiewka.  									Można ją przechowywać calutką zimę.  									Uprawiana jest jako przedplon, śródplon i  									poplon.
 									Występują odmiany  									rzodkwi: 
letnie (Ostergruss Biała - w smaku  									przypominająca rzodkiewkę, zgrubienie duże,  									białe, owalne; Ostergruss Różowa -  									zgrubienie duże, owalne, długie,  									wrzecionowate, koloru karminoworóżowego),  									
jesienne (Monachijska biała - zgrubienie  									duże, owalne, barwy białej), 
zimowe (Murzynka - zgrubienie okrągłe,  									średniej wielkości o czarnej skórce i smaku  									bardzo ostrym, super nadaje się do  									przechowywania).
 									 									 Przodkowie naszej dzisiejszej sałaty  									najprawdopodobniej wywodzą się z regionów  									Morza Śródziemnego, jednakże już przed  									tysiącami lat sałata rozprzestrzeniła się w  									całej Europie. Warzywo to jest dostępne  									przez cały rok.
    									Przodkowie naszej dzisiejszej sałaty  									najprawdopodobniej wywodzą się z regionów  									Morza Śródziemnego, jednakże już przed  									tysiącami lat sałata rozprzestrzeniła się w  									całej Europie. Warzywo to jest dostępne  									przez cały rok.
Rozróżniamy jej wiele rodzajów, do najpopularniejszej należy: Sałata masłowa - powszechnie uprawiana o sporej wartości odżywczej.
Sałata krucha - ma znacznie większe główki, liście sztywne, grube, kruche, bardzo soczyste i smaczne.
Sałata rzymska - znana również pod nazwą endywia letnia, ma owalne, luźne i wydłużone główki.
Sałata listkowa - tworzy rozety, których liście są ułożone luźno wokół pędu.
Sałata łodygowa - częścią jadalna tego warzywa są grube, soczyste pędy kwiatowe.
Najsłabsza stroną sałaty jest podatność jej liści i łodyżek na gromadzenie się w nich najróżniejszych szkodliwych substancji, w szczególności metali ciężkich
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram sałaty):Minerały  									(mg/100 gram   									sałaty):
Wapń 24. Fosfor: 21. Żelazo: 1,3. Magnez: 9.