aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Unia bez cukru?

20 listopada 2003

Jedną z najistotniejszych kwestii dla producentów cukru jest obecnie określenie wielkości zapasów cukru w związku ze zbliżającą się akcesją naszego kraju do Unii Europejskiej - poinformował PAP we wtorek podczas konferencji nt. cukrownictwa Stanisław Dziedzic ze Związku Producentów Cukru.

- Przepisy dotyczące określenia zapasów powinny być już przygotowane, producenci cukru muszą wiedzieć, na jakich warunkach Polska przystępuje do Unii - powiedział Dziedzic.

Niejasność co do dopuszczalnej wielkości zapasów w momencie akcesji powoduje, że obecnie na rynku jest niska cena cukru. Kształtuje się ona na poziomie 1,4 zł za kg, czyli ok. 50 proc. ceny niemieckiej. Cena rynkowa jest poniżej kosztów produkcji, która średnio dla branży wynosi 2 zł za kg. Oznacza to, że przemysł cukrowy dopłaca 600 zł do tony cukru.

Wiceprezes Agencji Rynku Rolnego Stanisław Stańko powiedział, że do ustalenia wielkości zapasów potrzebne jest określenie zasad sporządzenia bilansu cukru przez Komisję Europejską.

Przedstawicielka resortu rolnictwa zaznaczyła, że takie wytyczne powinny być przekazane Polsce w najbliższym czasie.

Zdaniem ministerstwa, obecnie nie ma nadmiernych zapasów cukru, zaś pozorny jego nadmiar na rynku jest spowodowany nie wyeksportowaniem całej ilości cukru przeznaczonego do wywozu (tzw. kwoty C).

Zdaniem Dziedzica, także ustawa cukrownicza nie jest do końca spójna, co budzi wątpliwości. Dotyczą one m.in. sprawy przekazywania limitów w sytuacji, gdy likwidowana jest cukrownia bądź sprzedawana innym podmiotom.

W opinii większości producentów, cena interwencyjna, jako podstawa regulacji rynku cukru, powinna obowiązywać także po przystąpieniu do Unii.

- Cenę interwencyjną powinna wyznaczyć Komisja Europejska. Na pewno te tematy były poruszane w negocjacjach, tam powinno być ustalone, że Polska będzie wchodzić na tych samych zasadach jak kraje przyjęte w poprzedniej turze rozszerzenia - powiedział Dziedzic.

Dodał, że porozumienia branżowe między producentami a plantatorami buraków powinny być negocjowane regionalnie, a nie centralnie, gdyż dla każdej spółki cukrowej ważne jest co innego - np. transport, czy zagospodarowanie wysłodków lub zaopatrzenie w nasiona.

Związek Producentów Cukru reprezentuje 5 producentów cukru: Krajową Spółkę Cukrową - ok. 37 proc. udział w rynku (27 cukrowni), Pfeifer und Langen - 16 proc. (11 cukrowni), Suedzucker - 26 proc. (21), BSO (British Sugar) - 12 proc. (5), Nordzucker - 9 proc. (6 cukrowni).


POWIĄZANE

Miedź i krzem to pierwiastki, które mają duże znaczenie w stymulowaniu odpornośc...

Zabiegi przedwschodowe lub wczesnopowschodowe to bardzo skuteczne rozwiązanie w ...

Rzepak ozimy w okresie okołokwitnieniowym wymaga szczególnej ochrony. Nie tylko ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę