W związku z drastycznym obniżeniem cen sprzedaży żywca wieprzowego Zarząd Dolnośląskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Premiera Jarosława Kaczyńskiego o niezwłoczne wdrożenie skupu żywca wieprzowego na rezerwy państwowe przez Agencję Rezerw Materiałowych.
Zdaniem Leszka Grali, prezesa Dolnośląskiej Izby Rolniczej okresowe zwiększenie rezerw państwowych i skup żywca wieprzowego na potrzeby tych rezerw w cenie minimalnej , wyższej np. o 10 % od aktualnie obowiązujących cen rynkowych uspokoi sytuacje na rynku i zahamuje spadek cen. Już od kilku tygodni w Polsce obserwuje się bowiem drastyczne obniżenie cen sprzedaży żywca wieprzowego. Obecne ceny rynkowe znacznie odbiegają od kosztów produkcji i tylko natychmiastowe działania zapobiegawcze mogą zatrzymać dalszy spadek cen oraz powstrzymać niezadowolenie wśród rolników, producentów trzody chlewnej.
- W naszej ocenie tylko natychmiastowe działania związane z wdrożeniem skupu żywca wieprzowego na rezerwy państwowe nie wymaga długotrwałej procedury związanej z uzgodnieniem tego działania z Komisją Europejską . Każdy kraj Członkowski określa rezerwy państwowe i może zdecydować o ich okresowym zwiększeniu lub zmniejszeniu. Do Zarządu i biur Dolnośląskiej Izby Rolniczej docierają sygnały zdesperowanych rolników, którzy grożą blokadami dróg i innych miejsc publicznych w przypadku braku poprawy sytuacji na rynku trzody chlewnej . Produkcji żywca nie można zaprzestać z dnia na dzień. Rolnicy powiększają straty swoich gospodarstw i oczekują niezwłocznych oraz skutecznych rozwiązań zaistniałej sytuacji – mówi Leszek Grala.