aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Argentyńczycy eksportują więcej mięsa owczego

9 listopada 2004

W pierwszych ośmiu miesiącach br. Argentyńczycy wyeksportowali łącznie około 5,5 tys. ton mięsa owczego, tj. o 28% więcej niż w analogicznym okresie 2003 roku.

Eksport ten w ujęciu wartościowym wyniósł 14 mln USD, czyli zwiększył się o 77% w stosunku do okresu styczeń-sierpień ubiegłego roku. Średnia cena eksportowanego mięsa wzrosła w omawianym okresie z 1862 USD/t (styczeń-sierpień 2003 roku) do 2570 USD/t.

Głównymi odbiorcami mięsa owczego z Argentyny były: Hiszpania (2,5 tys. ton), Wielka Brytania (1,6 tys. ton), Belgia (187 ton), Niemcy (164 tony), Włochy (132 tony) oraz Grecja (110 ton). 

W całym 2003 roku Argentyńczycy wyeksportowali 4,7 tys. ton tego gatunku mięsa, co było ilością największą w ostatnich dziewięciu latach.


POWIĄZANE

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę