W pierwszych ośmiu miesiącach br. Argentyńczycy wyeksportowali łącznie około 5,5 tys. ton mięsa owczego, tj. o 28% więcej niż w analogicznym okresie 2003 roku.
Eksport ten w ujęciu wartościowym wyniósł 14 mln USD, czyli zwiększył się o 77% w stosunku do okresu styczeń-sierpień ubiegłego roku. Średnia cena eksportowanego mięsa wzrosła w omawianym okresie z 1862 USD/t (styczeń-sierpień 2003 roku) do 2570 USD/t.
Głównymi odbiorcami mięsa owczego z Argentyny były: Hiszpania (2,5 tys. ton), Wielka Brytania (1,6 tys. ton), Belgia (187 ton), Niemcy (164 tony), Włochy (132 tony) oraz Grecja (110 ton).
W całym 2003 roku Argentyńczycy wyeksportowali 4,7 tys. ton tego gatunku mięsa, co było ilością największą w ostatnich dziewięciu latach.