Bydło numer 2/2008

14 lutego 2008
W numerze:
AKTUALNOŚCI    
Notowania                       5
Z kraju                            25
Z zagranicy                    33
Nowości                         61
                                        
KOMENTARZE
Reforma KRUS – R. Wieczorkiewicz        6            
ŻYWIENIE
Małe fermy krów – aspekt praktyczny żywienia Cz. II – H. Kruczyńska     8
Zbilansowane żywienie – lepsze efekty rozrodu krów – J. Krzyżewski    10
Czytelnicy pytają – redakcja odpowiada: materiały paszowe dla zwierząt    - A. Stychlerz    14
Kwas „lekarstwem” na kwasicę? – K. Rzewuska       16
Włókno w żywieniu cieląt – A. Vikari, H. G. Gerighausen, P. Kędzia      18
Głownia guzowata kukurydzy – A. Traczykowski       22

ŁĄKI I PASTWISKA
Pozyskujmy białko z łąk i pastwisk – I. Kukułka         26
Satelity obserwują bydło – J. Rudowicz-Nawrocka         30

UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Sorgo – poznajmy je bliżej – T. Michalski         34

WYSTAWY
Bydło na Grüne Woche – A. Nowaczyk         40

PRACA HODOWLANA
Wydajność mleczna krów – M. Kuczaj, P. Blicharski         42
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. VII Chianina – A. Nowaczyk       45
Cz. VIII Galloway – A. Szewczyk           46
Bydło mięsne w przyjaźni ze środowiskiem – H. Artyszuk       48

ROZRÓD
Nordycki Viking Genetics – A. Waźbiński         50

STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdz. 5. Mikroklimat w oborze. Cz. XIII – praca zbiorowa            54

TECHNOLOGIE
Opas bydła – technika i kontrola - M. Solan           58

BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Budujemy nowoczesną oborę. Cz. 2. Podstawowe zasady sytuowania obór w terenie – R. Hübner          62

TECHNIKA DOJU
Elektronika w oborze mlecznej – A. Jedruś         64
    
DOBROSTAN
Eksploatacja urządzeń w oborach wolnostanowiskowych a dobrostan krów mlecznych – L. Nawrocki        66

WETERYNARIA
Biegunki u cieląt – J. Hulsen        72
Zespół nadmiernej mobilizacji tłuszczu u krów – R. Kupczyński, W. Janeczek        74

PRZEPISY KULINARNE
Zrazy nelsońskie – R. Chojnacka          78                
Na okładce: ring na wystawie Grüne Woche w Berlinie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Anna Nowaczyk

POWIĄZANE

Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dl...

W ostatnich latach i miesiącach sytuacja geopolityczna oraz rynkowa sprawiła, że...

Mięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spoży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę