CTR_80917

Ceny: Bydło

7 czerwca 2006

Jest rynek zbytu i są dobre ceny. Tak najkrócej można określić sytuację hodowców bydła mięsnego. Ale mogłoby być jeszcze lepiej gdyby rynek był bardziej zorganizowany. Chodzi o to aby ograniczyć liczbę pośredników w sprzedaży bydła. A do tego trzeba się organizować.

Zdaniem Związku Hodowców Bydła Mięsnego na razie nie ma żadnych zagrożeń na tym rynku, a przyszłość wygląda optymistycznie. Dlatego wielu rolników rezygnuje teraz z produkcji mleka i przestawia się na bydło opasowe. Powody tego są co najmniej dwa.

Pierwszy to kłopoty z uzyskaniem dodatkowej kwoty mlecznej. Drugi - dostosowanie hodowli bydła mięsnego do standardów unii europejskiej wymaga dużo niższych nakładów.

Na rynku krajowym jałówek rasy mięsnej jest niewiele. Rolnicy zainteresowani zakupem większej ilości sztuk muszą zamawiać je w Belgii oraz we Francji.

JAŁÓWKI RASY MIĘSNEJ w tysiącach zł. za sztukę
- zacielona 7 – 8
- nie zacielona 6

BYDŁO RZEŹNE ceny skupu zł/kg
- buhajki 5,06 – 5,17
- buhaje 4,54 – 4,88
- krowy 3,28 – 3,51
- jałówki 4,09- 4,22

Za buhaje w punktach skupu rolnicy dostają ponad 4 i pół złotego za kilogram. Najwyższa cena za krowy to 3 zł. i 51 groszy za kilogram.


POWIĄZANE

Sprawa unijnych rekompensat dla rolników ponoszących straty z powodu afrykańskie...

Nie ma żadnych powodów, by ceny żywca wieprzowego w strefie ochronnej okalającej...

Do stu dwóch wzrosła liczba ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) u trzody chle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę