Ceny - Mięso

20 lipca 2007
W ostatnich dniach wyraźnie wzrosło zainteresowanie tłuszczami. Ceny tłuszczów miękkich i twardych zbliżają się już do ceny słoniny, która choć niewątpliwie jest towarem wyższej klasy, nie znajduje nabywców.

Poszukiwane sa też podgardla, ale ceny bardzo zróżnicowane. Klienci chętnie kupowaliby je w cenach takich jak jeszcze dwa, trzy tygodnie temu, Kiedy kilogram nie przekraczał 2 złotych. Teraz podgardla trudno znaleźć poniżej 2 złotych 20 groszy- 2 złotych 30 groszy za kilogram. A na rynku mięsa w dalszym ciągu spadają ceny półtusz wieprzowych. Krajową ofertę cały czas uzupełnia import. Np. czeską szynkę można kupić po 9 złotych 60 groszy. Polska kosztuje nawet 10,5 złotego. Ale jak przekonują maklerzy, ceny są do negocjacji.

Mięsa drobne  wieprzowe zł/kg

klasa I            9,30 – 12.50
klasa II 50/50         1,50 – 4,50
klasa II 60/40         3,00 – 5,70
klasa II 80/20          3,80 – 8,50

Powoli rośnie sprzedaż drobnych mięs wieprzowych. Sprzedaje się już nie tylko tzw. Dwójka, ale także najdroższe mięso I klasy – komentuje Zbigniew Solecki z giełdy Rol-Petrol w Łodzi.


POWIĄZANE

W piątek odbyło się spotkanie ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego z przedstaw...

Strategia klimatyczna KE do roku 2050 podkreśla kluczową rolę rolników w walce p...

Zmagające się z problemem afrykańskiego pomoru świń (ASF) Chiny kupują wieprzowi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę