Ceny - Mięso

2 sierpnia 2007
Po 2 tygodniach zdecydowanych obniżek na rynku mięsa znowu drożej, głownie za sprawą braku żywca wieprzowego. To, podobnie jak w poprzednich okresach, spowoduje uruchomienie dużego importu po konkurencyjnych cenach-ocenia Adam Wierzbowski z internetowej giełdy Netbrokers w Krakowie.

Jedyne, co może go powstrzymać to umocnienie się Euro, ale na to na razie się nie zanosi. Największy popyt jest na karkówkę z kością oraz schab i łopatkę bez kości. Ceny proponowane przez Danię , Niemcy i kraje Beneluksu są niższe od krajowego asortymentu średnio o kilkadziesiąt groszy za kilogram.

Eksport naszej wieprzowiny to teraz głównie Korea, Japonia i Hongkong. Tam popyt jest głównie na nóżki wieprzowe oraz boczek i karkówkę. Cały czas wysyłamy szynkę do Hiszpanii, a do południowych sąsiadów oraz na Bałkany półtusze.


POWIĄZANE

Służby weterynaryjne Arabii Saudyjskiej i Białorusi wprowadziły czasowe ogranicz...

Na Sardynii rozszerza się protest hodowców owiec przeciwko spadkowi cen mleka. M...

Większa otwartość na zmiany, korzystanie z nowych technologii i rozwiązań sprawd...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę