Adama_AgilTrinity_15.08.2020
GUS_230920_750x100_stat

Ceny - Mięso

8 lutego 2008
Żadnych zamówień i tylko poszukiwanie klientów – tak maklerzy giełd towarowych komentują sytuację na rynku mięsa. Sporadycznie udaje się zawrzeć jakąś transakcję. Głównie na wieprzowinę. Ale w chłodniach odkładają się coraz większe ilości towaru.

Niewielkie jest też zainteresowanie wołowiną. Kto szuka specyficznych, wyselekcjonowanych elementów zawiera umowy bezpośrednio z zakładami mięsnymi.

Na giełdach poszukiwane są mięsa klasy drugiej z zawartością 20% tłuszczu, bo można za nie uzyskać dopłaty eksportowe. Klienci są skłonni płacić za taki towar maksymalnie 6 złotych za kilogram. Ale nie ma już ani takich cen, ani takiego mięsa..

W cedułach giełd towarowych pojawiają się tylko nieliczne propozycje sprzedaży wołowiny. Ceny od dłuższego czasu stabilne. Kilogram ćwierci z buhajów jest wyceniany maksymalnie na 10,5 złotego.

ĆWIERCI WOŁOWE zł/kg
buhaje   7,40 – 10,50
jałówki  8,00 – 9,80
krowy    7,20 – 7,30


POWIĄZANE

Nawiązując do wystąpień Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 22 czerwca 2020 r...

Stanowisko POLPIG w sprawie Ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz nie...

KRIR w sprawie zapowiedzianego projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwier...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę