Ceny - Wieprzowina

28 lipca 2006

Wysokie temperatury nie sprzyjają konsumpcji mięsa wieprzowego, a co z tym związane także handlowi. Skup jest mały, bo rolnicy są zajęci pracami polowymi. Ale surowca wystarcza, bo zakłady prowadzą rozbiór mięsa tylko na bieżące potrzeby.

Na rynku poszukiwane są karkówka, schab i szynka, zarówno świeże jak i mrożone. Najgorzej jest z pozyskaniem odbiorców na boczek, którego zapasy stale się zwiększają. Jest także nadwyżka mięs drobnych klasy drugiej. Źle sprzedają się też tłuszcze drobne , smalec oraz podroby. Smalec w hurcie można dostać już po 1,30 groszy za kilogram, a głowy wieprzowe po 20-30 groszy. Sytuacja tych produktów uzależniona jest od eksportu na Wschód i poziomu cen walut.

Zupełnie nie sprzedają się konserwy. A jeszcze kilka lat temu w okresie letnim wszystkie hurtownie i duże sieci sklepów robiły spore zakupy.

Na razie nie ma zmian cen na rynku wołowiny, ale sytuacja może się zmienić –komentuje Ireneusz Grzeszczyk- makler Łódzkiej Giełdy Towarowej. Bydło ma coraz mniej zielonej paszy i rosną koszty produkcji związane z dokarmianiem. Masowo może być oddawane do rzeźni, a nawet niektórzy rolnicy mogą zrezygnować z hodowli.


POWIĄZANE

Budowa ogrodzenia wzdłuż granicy Polski z Białorusią i Ukrainą, które uniemożliw...

Do połowy marca do Sejmu powinien trafić projekt specustawy ws. budowy płotu wzd...

Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS pogłowie świń w grudniu 2017 r. wyniosło 11,9 ml...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę