Ceny - Wieprzowina

12 kwietnia 2007
Przedwczoraj żadnych ruchów, wczoraj nieśmiałe sondowanie rynku – handel mięsem na giełdach towarowych jeszcze nie podźwignął się ze świątecznego marazmu. I przynajmniej na razie nic nie wskazuje na to, aby mogło być inaczej. W wielu magazynach wciąż zalegają ogromne ilości mrożonego mięsa.

Od najtańszych elementów po te najbardziej szlachetne. I mimo możliwości negocjowania atrakcyjnych cen, chłodnie wcale nie pustoszeją. Na przykład bardzo wysokiej klasy szynkę bez kości można kupić za niewiele ponad 9 złotych za kilogram, a i tak nie przyciąga to chętnych. Firmy gotowe są robić wszystko, aby pozbyć się towaru, bo koszty magazynowania stają się niewspółmierne do wątpliwych zysków.

CENY WYWOŁAWCZE
Giełdy towarowe zł/kg
tłuszcze twarde 1,00
tłuszcze miękkie 0,80
słonina 1,60 – 1,70
skórki wieprzowe 0,50

W dalszym ciągu ogromnym, nierozwiązywalnym wręcz problemem są rosnące ilości tłuszczów i podrobów. Dopóki nie będzie handlu ze wschodem, może być tylko gorzej – komentują maklerzy.


POWIĄZANE

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podjął decyzję o wstrzymaniu wydawan...

Trzeba wyjaśnić, czy główny lekarz weterynarii wydał zgodę na import świń do ubo...

Uruchomiliśmy dodatkowe trzy laboratoria, w których będą badane próbki od zwierz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę