Ceny - Wieprzowina

9 listopada 2007
Są już pierwsi szczęśliwcy. Na razie to 28 przedsiębiorców, którym znaleźli się w gronie przystępujących do prywatnego przechowywania mięsa. Chętnych było więcej, ale Agencja Rynku Rolnego sporo wniosków odrzuciła. Jak komentują maklerzy – nie zawsze słusznie. Trzeba więc jeszcze trochę poczekać na efekty. A na razie podwyżki cen mięsa są widoczne na zachodzie.

Najbardziej drożeje karkówka. Nawet o 10 - 15 eurocentów za kilogram. Interes powinien się opłacać, bo po 5 miesiącach składowania nastanie akurat sezon grillowy. A wtedy ze zbytem mięsa nie powinno być problemów. Już same dopłaty są sporą rekompensatą za składowanie. Bez nich i tak mięso leżałoby przecież w magazynach.

Stawki za przechowywanie mięsa są dużo wyższe niż ceny rynkowe w całej Unii Europejskiej. Najwięcej przedsiębiorcy mogą otrzymać za składowanie najlepszych elementów.

DOPŁATY ZA PRZECHOWYWANIE MIĘSA
 ( 3 miesiące)  e/t
szynka, łopatka, schab, karkówka    337

półtusze wieprzowe                  278
boczek                              164



POWIĄZANE

Więcej miejsca, niższe temperatury, krótsze podróże. Tak Zaleca EFSA (European F...

Niska podaż żywca wieprzowego. Koniec sezonu turystycznego w krajach Europy Połu...

POLPIG, zaproponował zmiany ustawowe, które maja za zadanie ograniczyć skutki kr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę