aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

Czy trudno kupić byka?

10 stycznia 2003

Najpierw mieliśmy kilka lat gwałtownego spadku pogłowia bydła, teraz widzimy tego skutki. Aby kupić byki trzeba się nieźle naszukać. 

Ceny na razie nieśmiało ale zaczynają rosnąc. I jak rzadko za młode bydło można teraz dostać więcej niż za świnie. To małe pocieszenie mówią hodowcy, bo produkcja wciąż jest nieopłacalna i jeszcze dużo brakuje aby ceny skupu zrównały się z kosztami produkcji. Żeby sprzedać byka trzeba go trzymać półtora roku, przez ten czas więcej zje niż jest wart. A za sztukę rolnicy dostają zwykle niecałe 2 tys. zł.

Zamieszanie na rynku wywołała pogłoska, że naszą wołowina interesują się Włosi, konkretów nikt nie chce podać, ale już robi się nerwowo. Firmy eksportujące na pewno zaoferują korzystniejsze ceny, a wtedy nic nie uda nam się kupić na rynek krajowy – mówią właściciele małych ubojni. Już teraz skupują tylko połowę tego, co by chcieli.

Najdrożej jest na południu kraju, tam cena buhajów wzrosła do 3,50 zł za kilogram. W innych rejonach jest o 10-20 gr. taniej. Najgorzej jest z krowami rzeźnymi, ceny skupu spadły już do 1,30 zł za kilogram. A mimo to ze sprzedażą trzeba czekać w kolejce. Ubojnie nie chcą przyjmować zwierząt, bo nie mogą znaleźć na nie chętnych.


POWIĄZANE

Jak podaje resort rolnictwa dziś mija termin na określenie w systemie IRZ przezn...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...

Aleksander Dargiewicz, Prezes KRAJOWEGO ZWIĄZKU PRACODAWCÓW – PRODUCENTÓW TRZODY...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę