OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Dioksyny: powrót

3 lutego 2006

Dioksyny powracają. Na 650 farmach w Niemczech, Belgii i Holandii obowiązuje kwarantanna. Mięso zakażonych zwierząt aż przez dwa miesiące było dostarczane do sklepów. Weterynarze jednak uspokajają, że stężenie dioksyn nie było tak duże, by zaszkodzić konsumentom.

Nie ma nadal jasności, co do źródła skażenia. Jedne doniesienia mówią, że jego przyczyną było zanieczyszczenie paszy w jednej z wytwórni w Belgii. Inne, że winna jest karma z Holandii. Wykrycie rakotwórczych dioksyn było przyczyną zamknięcia ferm kurzych i trzody w trzech krajach. Trwa wycofywanie mięsa i jego przetworów ze sklepów. Podobna afera, tyle że na większą skalę wybuchła 99 roku. Wówczas przyczyną skażenia dioksynami były również pasze, tyle że ich stężenie w produktach, które trafiły do sklepów było o wiele wyższe.


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę