aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2001 r.

19 lipca 2002

W 2001 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, uzyskano następujący poziom produkcji zwierzęcej:

  • żywca rzeźnego ogółem – niższy o 0,1%,
  • mleka – analogiczny jak w 2000 r.,
  • jaj i wełny – wyższy odpowiednio o 6,0% i o 1,3%.

W ubiegłym roku produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 223,3 kg, a mleka – 627 litrów. W 2001 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wzrosła o 4,4% (o 160 litrów), nieśność kur zwiększyła się o 2,7% (o 5 jaj od 1 nioski), a wydajność wełny od 1 owcy wzrosła o 8,1% (o 0,3 kg).

Informacje szczegółowe:  ŻYWIEC RZEŹNY  |  MLEKO  |  JAJA  |  WEŁNA


Źródło informacji stanowiły:
  • uogólnione wyniki reprezentacyjnych badań pogłowia trzody chlewnej, bydła, owiec i pozostałych gatunków zwierząt oraz produkcji zwierzęcej, prowadzonych w 2001 r. w gospodarstwach indywidualnych;
  • dane sprawozdawcze jednostek sektora publicznego i prywatnego (bez gospodarstw indywidualnych) z zakresu pogłowia zwierząt gospodarskich i produkcji zwierzęcej;
  • dane sprawozdawcze jednostek skupu i przetwórstwa;
  • dane sprawozdawcze społecznych korespondentów rolnych GUS;
  • szacunki własne GUS.

POWIĄZANE

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę