Import obniża ceny wieprzowiny

29 czerwca 2004

Gdyby nie import, problemy z wieprzowiną, byłyby jeszcze większe. Kto może, ratuje się mięsem sprowadzanym z Danii, Niemiec, Włoch czy Holandii, bo ceny są w miarę atrakcyjne. Np. importowana szynka z kością kosztuje około 8,20 zł za kilogram. Tymczasem krajowa doszła do 9 zł.

Większość ubojni co drugi dzień wstrzymuje produkcję, bo wiele firm nie może sobie pozwolić na zakupy po tak wysokich cenach, jak obecne. Czy będzie jeszcze drożej? Trudno powiedzieć, bo dużym zaskoczeniem były kolejne podwyżki cen półtusz od 2 eurocentów w Austrii do 4 w Niemczech.

Deficytowym towarem stały się skórki, podgardla czy tłuszcze. W krajach dawnej Unii Europejskiej również o nie trudno, dlatego ceny ciągle rosną – komentują maklerzy.


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z dnia 4 październi...

Jak donosi agencja Reuters, Chiny wydały licencje eksportowe 25 brazylijskim zak...

Zarząd KRIR w związku problemami z utylizacją padłych zwierząt wystąpił do minis...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę