OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Interwencja na rynku mięsa baraniego

5 kwietnia 2004

Unia Europejska stosuje na rynku mięsa dwie formy działań interwencyjnych: zakupy bezpośrednie prowadzone przez agencje interwencyjne oraz dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa.

Komisja Europejska preferuje prywatne magazynowanie kosztem zakupów interwencyjnych. Producent jest wówczas bardziej zainteresowany jakością przechowywanego produktu, ponadto może sprzedawać jego nadwyżki.

W działaniach interwencyjnych na rynku baraniny dopłaty do prywatnego przechowywania są stosowane, gdy ceny rynkowe tego mięsa spadną poniżej pewnego minimum i obejmują jedynie tusze i półtusze z młodych jagniąt do 1 roku życia.

Dopłaty są wypłacane producentom, którzy decydują się przechowywać mięso na własny koszt, przez ustalony czas (minimum 3 miesiące) i w określonych warunkach (koncesjonowane chłodnie).

Stawki dopłat są ustalane przez Komisję Europejską.


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę