aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Komunikat w sprawie zakazu żywienia zwierząt gospodarskich mączkami mięsno-kostnymi

27 lutego 2007

W Polsce, podobnie jak we wszystkich Państwach Członkowskich UE obowiązuje zakaz żywienia zwierząt gospodarskich mączkami mięsno-kostnymi. Zakaz ten w odniesieniu do bydła wprowadzono w Polsce już w 1999 r., w odniesieniu do pozostałych zwierząt gospodarskich od dnia 1 listopada 2003 r.

Zgodnie z przepisami UE Inspekcja Weterynaryjna prowadzi monitoring pasz oraz ich urzędowe kontrole między innymi w kierunku obecności przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego w paszach. Monitoring ten prowadzony jest od roku 2004. W jego wyniku stwierdzono, że 3,4 % próbek pobranych pasz było dodatnich w roku 2004, 1,04 % w roku 2005 oraz 2,29 % w roku 2006.

W związku z tym, że w roku 2006 stwierdzono wzrost liczby próbek dodatnich, zarządzono szereg działań mających na celu zwalczanie nielegalnego użycia w żywieniu zwierząt gospodarskich mączek mięsno- kostnych. W ramach tych działań Inspekcja Weterynaryjna pobrała do badań ok. 5 000 próbek pasz w ramach Urzędowego Monitoringu Pasz oraz dodatkowo ok. 7 000 próbek pasz w związku z wprowadzonymi nowymi procedurami Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie kontroli zakazu skarmiania zwierząt gospodarskich niedozwolonymi białkami zwierzęcymi. Na ponad 12 tys. pobranych próbek, stwierdzono 275 przypadków nielegalnego stosowania mączek mięsno-kostnych przez hodowców zwierząt.

Inspekcja Weterynaryjna wprowadziła również system szybkiego powiadamiania o stwierdzonych nieprawidłowościach, działający na poziomie Głównego Lekarza Weterynarii.

W przypadku wykrycia nieprawidłowości w zakresie zagospodarowania mączek mięsno-kostnych, powiatowi lekarze weterynarii zgłaszają do prokuratur wszystkie przypadki nielegalnego ich zastosowania. Także organizacje skupiające zakłady mięsne poinformowane zostały o nieuczciwych rolnikach, którzy stosują w żywieniu zwierząt niedozwolone białka pochodzenia zwierzęcego. Gospodarstwa, w których stwierdzono nielegalne stosowanie mączek mięsno-kostnych podlegają wzmożonemu nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej. Te, w których produkowane są pasze na tzw. potrzeby własne, otrzymują w drodze decyzji administracyjnej zakaz takiej produkcji. Pomieszczenia inwentarskie, pomieszczenia, w których magazynowane są pasze podlegają czyszczeniu i dezynfekcji. Wzmożono również nadzór nad rolniczym wykorzystaniem mączek mięsno-kostnych, w tym również przeznaczonych na polepszacze gleby.

Należy równocześnie pamiętać, że w odniesieniu do zwierząt innych niż przeżuwacze, brak jest naukowych dowodów na to, że mączki mięsno-kostne wywołują u tych zwierząt chorobę prionową. W celu wyeliminowania, nawet tych nielicznych przypadków stwierdzonych w drodze prowadzonych inspekcji, w resorcie rolnictwa trwają intensywne prace nad nowelizacją przepisów prawnych. Chodzi głównie o zwiększenie kar za łamanie zakazu. Rozważana jest także możliwość zastosowania przymusu likwidacji całego stada i to na koszt właściciela, w przypadku stwierdzenia stosowania w żywieniu niedozwolonych mączek mięsno-kostnych.


POWIĄZANE

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę