aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

KRIR w sprawie sytuacji na rynku trzody chlewnej

14 lutego 2008
Od dłuższego czasu utrzymuje się trudna dla producentów żywca sytuacja ekonomiczna. Niskie ceny skupu trzody przy wysokich cenach pasz, powodują straty finansowe dla wielu producentów. Ze względu na podobną sytuacje w krajach UE KE podjęła decyzje o stosowaniu dopłat do prywatnego przechowalnictwa oraz eksportu wieprzowiny poza UE. Jednakże mimo tego  sytuacja producentów trzody nie uległa poprawie. W całej UE utrzymuje się bardzo niekorzystny stosunek kosztów produkcji żywca do jego cen.
Dla naszych producentów spadek ma jednak dużo bardziej negatywne skutki z uwagi na brak kapitałowego powiązania z przetwórstwem i handlem.  
W Polsce, po krótkiej poprawie w okresie świątecznym, w styczniu nastąpił drastyczny spadek cen żywca. Reagując na tą dramatyczną sytuację przedstawiciele Krajowej Rady Izb Rolniczych  w ostatnim czasie kilkakrotnie uczestniczyli w spotkaniach i naradach z Ministrem Rolnictwa, GIW, ARR z przetwórcami  i producentami rolnymi.
23 stycznia przedstawiciele KRIR uczestniczyli w spotkaniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  Marka  Sawickiego z przedstawicielami hodowców i producentów trzody chlewnej,  przetwórców i zakładów mięsnych oraz inspekcji weterynaryjnej i ARR. Jednym z powodów spotkania stał się, zaobserwowany w krótkim czasie, drastyczny spadek cen żywca wieprzowego.  Dyskutowano o przyczynach spadku cen, sytuacji związanej z eksportem mięsa do Rosji oraz  pojawiających się  informacjach  dotyczących importu do Polski droga morską dużych partii mięsa.  Zwracano uwagę na zbyt małą liczbę   radców rolnych w polskich ambasadach oraz na konieczność  włączenia przedstawicieli sieci wielkopowierzchniowych do rozmów o sytuacji na rynku wieprzowiny. Minister Rolnictwa  zaproponował utworzenie specjalnej komisji porozumiewawczej, która zajęłaby się monitorowaniem sytuacji na rynku wieprzowiny.
Przedstawiciele KRIR uczestniczyli w dniu 24 stycznia w spotkaniu Rady Gospodarki Żywnościowej. W trakcie tego spotkania przedstawiono Ministrowi Rolnictwa  najważniejsze problemy branży trzody chlewnej oraz propozycje ich rozwiązania, w tym:
Uruchomienia i funkcjonowania silnej giełdy żywca;
Wspieranie projektu metodyki i wdrożenia do praktyki etykietowania mięsa wieprzowego;
Popieranie wprowadzenia niezależnej jednostki prowadzącej obiektywną ocenę poubojową;
Przyjęcie projektu ustawy o funduszu promocji mięsa zachowującej właściwą pozycję producentów trzody chlewnej w procesach decyzyjnych;
Powstania porozumienia branżowego producentów i przetwórców trzody chlewnej;
Wspierania tworzenia grup producentów trzody chlewnej;
Wspieranie działań na rzecz rozwoju kontraktacji i uwzględniania efektów prac Komisji Cenowej;
Zmiana ustawy o paszach z dnia 22 lipca 2006 r. (Dz. U. nr 144, poz. 1045) dotyczącego zakazu stosowania organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) w żywieniu świń;
Przygotowanie programu monitoringu i zwalczania salmonellozy u trzody chlewnej;
Zabezpieczenie środków z budżetu państwa na realizację „Wieloletniego programu zwalczania choroby Aujeszkyego u świń na terytorium Rzeczypospolitej”.
Zobowiązanie podmiotu ubezpieczającego do uzyskania akceptacji związku branżowego warunków ubezpieczenia i likwidacji szkód;
Prywatyzacja Stacji Unasienniania Loch na rzecz hodowców i producentów trzody chlewnej;
Zwiększenia kapitałowego udziału hodowców i producentów trzody chlewnej w przetwórstwie mięsnym
Zwiększenie skuteczności przepływu informacji z MRiRW do hodowców i producentów trzody chlewnej.

W dniu 1 lutego br. przedstawiciele  KRIR uczestniczyli w inauguracyjnym spotkaniu komisji porozumiewawczej ds. wieprzowiny. Celem powołania komisji jest stworzenie forum służącego poszukiwaniu trwałych rozwiązań istniejących problemów oraz bieżącej współpracy przedstawicieli branży, w szczególności w celu zapobiegania gwałtownym zmianom sytuacji na rynku. W skład komisji wchodzą przedstawiciele związków producentów, izb rolniczych  zakładów ubojowych oraz przetwórców z sektora wieprzowiny, a także reprezentanci wielkopowierzchniowych sieci handlowych.
Krajowa Rada Izb Rolniczych popiera pojawiające się w dyskusji wnioski na temat wzmocnienia promocji polskiego mięsa na rynkach zagranicznych szczególnie w krajach trzecich (poza UE ) Ustalono ponadto, iż w pierwszej kolejności komisja zajmie się kwestią certyfikacji jakości mięsa oraz etykietowania.
Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami KRIR oraz woj. izby rolnicze  skierowały swoich przedstawicieli na szkolenie mające na celu  uruchomienia elektronicznej giełdy żywca.



POWIĄZANE

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę