OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Mięso do Unii

17 marca 2003

Na terenie miasta i powiatu grudziądzkiego istnieje 15 zakładów przetwórstwa mięsnego. Wymogów Unii Europejskiej nie spełniają tylko dwa.

Powiatowy Lekarz Weterynarii lek.wet. Witold Gappa twierdzi, że będą one miały poważne trudności z przystosowaniem się do wymogów unijnych. Dwanaście zakładów zakwalifikowano do kategorii B1 co oznacza, że o uprawnienia do produkcji na rynki Unii mogą się starać do końca 2003 roku.

Trwające prace modernizacyjne 12 zakładów, ich rozbudowa i właściwe wyposażanie mogą napotkać jednak na trudności. Wynikają one nie z barku chęci ich właścicieli, ale z powodu trudności finansowych – wyjaśnia dr Witold Gappa. Obecnie uprawnienia do wejścia na rynki zjednoczonej Europy posiada tylko jeden zakład przetwórstwa mięsnego z tego terenu. Pozostałe, na dostosowanie się do unijnych wymogów, mają 9 miesięcy.


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę