aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

Niezdrowe mięso

9 maja 2003

W upalne dni mięso leży na ladzie zamiast w lodówce, a pęta kiełbasy wiszą na hakach w budkach i przyczepach. To niestety wciąż powszechny widok na łódzkich targowiskach. M. in. na Bałuckim Rynku, gdzie wczoraj w takich właśnie warunkach sprzedawano mięso.

Służby sanitarne ostrzegają , że zjedzenie mięsa, które było przechowywane poza lodówką, zagraża zdrowiu.

- W wysokiej temperaturze bakterie, np. salmonelli, namnażają się i mogą spowodować zatrucie pokarmowe - mówi Leszek Ośródka , kierownik oddziału żywienia, żywności i przedmiotów użytku w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Łodzi. - Poza tym mięso psuje się, traci swoje walory smakowe, zapachowe i odżywcze.

Budki i przyczepy handlujące mięsem i jego przetworami muszą być wyposażone w urządzenia chłodnicze. Normy nakazują przechowywać tę żywność w temperaturze 2 - 4 stopni C. W upały nawet suszone i wędzone wędliny powinny być chłodzone. Natomiast zgodnie z nowymi przepisami, w handlu obwoźnym wolno sprzedawać wyłącznie mięso i przetwory paczkowane.


POWIĄZANE

Jak podaje resort rolnictwa dziś mija termin na określenie w systemie IRZ przezn...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...

Aleksander Dargiewicz, Prezes KRAJOWEGO ZWIĄZKU PRACODAWCÓW – PRODUCENTÓW TRZODY...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę