OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Podróż na Wschód

5 lipca 2006

Polskie firmy rozpoczynają podbój Dalekiego Wschodu. Jeszcze w tym miesiącu do Japonii trafi nasze mięso. To rynek opłacalny, ale trudny do zdobycia.

Zakłady w Rawie Mazowieckiej starannie przygotowywały ofertę dla Japonii. To, że firma jest nowoczesna i ma unijne licencje eksportowe, nie wystarcza. Szykuje właśnie do wysłania 25 ton boczku.

Wymaga to wiele pracy i odpowiedniego surowca. Do kraju kwitnącej wiśni pojedzie starannie wyselekcjonowana partia mięsa czyli zaledwie 20-30% produkcji.

Właścicielom zakładów mięsnych zależy na zdobyciu rynku japońskiego. Nie odstraszają ich nawet koszty transportu. Marże na japońskim rynku są bardzo wysokie. Jednak nie wszyscy mają szansę tam zaistnieć. Opłaca się wysyłać tylko bardzo duże ilości.

Ci, którzy przecierają szlaki do Japonii, liczą na dobry zarobek i kolejne kontrakty. A tymczasem inspekcja weterynaryjna zabiega o otwarcie kolejnych egzotycznych rynków zbytu.


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę