aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Pogłowie owiec i produkcja baraniny

2 kwietnia 2004

Baranina jest jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja nie zaspokaja potrzeb unijnego rynku wewnętrznego. Podaż pokrywa zapotrzebowanie tylko w 80%, pozostałe 20% pochodzi z importu. Mimo możliwości zbytu baraniny na rynku wewnętrznym krajów UE, pogłowie owiec i produkcja tego gatunku mięsa wykazują tendencję spadkową. W 2002 roku pogłowie owiec w Unii wynosiło 105 mln sztuk wobec 116 mln sztuk w 1990 roku, czyli obniżyło się o ok. 10%. Największy spadek odnotowano w Wielkiej Brytanii, gdzie utrzymywane pogłowie stanowi 1/3 liczby owiec w całej Unii. W 2002 roku zmniejszyło się ono w tym kraju w stosunku do roku 1990, o 8 mln sztuk (o 18%). Znaczący spadek pogłowia owiec odnotowano w tym samym okresie także w Niemczech (o 25%), we Francji (o 18%) i w Irlandii (o 17%). Natomiast jego wzrost w tym czasie odnotowano w krajach, które utrzymują stosunkowo niewielkie pogłowie, w Finlandii o 36% (z 61 tys. sztuk w 1990 roku do 96 tys. szt. w 2002 roku), Austrii (o 11%), w Szwecji i Grecji (po 5%). Pogłowie owiec w Hiszpanii i we Włoszech utrzymuje się od wielu lat na stabilnym poziomie (tab. 1).

Tabela 1. Pogłowie owiec w krajach UE w latach 1990-2002 (w mln sztuk)

wyszczególnienie

1990

1992

1994

1996

1998

2000

2001

2002

Unia Europejska ogółem, w tym:

116

117

116

111

116

112

107

105

Wielka Brytania

44

45

44

42

44

42

37

36

Hiszpania

23

25

24

21

25

24

24

24

Francja

11

11

12

11

10

10

9

9

Włochy

11

10

10

11

11

11

11

11

Grecja

9

9

9

9

9

9

9

9

Źródło: „FAO Statistical Databases”, http://www.fao.org.

Spadek pogłowia owiec wpływa na zmniejszenie produkcji baraniny i jagnięciny. W 2002 roku, w stosunku do roku 1990, ich produkcja w Unii obniżyła się o 164 tys. ton, tj. o 14%. Największy spadek wystąpił w Wielkiej Brytanii o 71 tys. ton (o ok. 20%), we Francji o 55 tys. ton (o ok. 30%), we Włoszech o 24 tys. ton (o ok. 30%), a także w Irlandii o 13 tys. ton (o 15%) i w Niemczech o 7 tys. ton (o 12%). Spadek produkcji baraniny we Włoszech, przy utrzymującym się w tym czasie stanie pogłowia, wynikał z ubojów jagniąt o niższych masach końcowych (tab. 2).

Tabela 2. Produkcja baraniny i jagnięciny w krajach UE w latach 1990-2002 (w tys. ton)

wyszczególnienie
1990
1992
1994
1996
1998
2000
2001
2002
Unia Europejska ogółem, w tym:
1139
1133
1116
1099
1066
1059
948
975
Wielka Brytania
370
401
395
373
351
359
258
299
Hiszpania
217
216
225
223
233
232
236
233
Francja
185
147
140
146
135
133
134
130
Włochy
81
82
75
74
70
65
60
57
Grecja
90
88
89
91
90
78
78
77

Źródło: „FAO Statistical Databases”, http://www.fao.org.

Znaczny, w porównaniu z 2000 rokiem i sięgający 111 tys. ton (ponad 10%) spadek produkcji baraniny w Unii w roku 2001, spowodowany był przymusowym ubojem zwierząt chorych na pryszczycę. O tak znacznym spadku produkcji w całej Unii zadecydowało przede wszystkim jej zmniejszenie w Wielkiej Brytanii o 101 tys. ton (o 28%). Zmniejszeniu produkcji baraniny w krajach UE towarzyszył spadek jej konsumpcji, import wzrósł w tym czasie tylko o 8 tys. ton (z 272 tys. ton w 2000 roku do 280 tys. ton w 2001 roku). Wpływ na zmniejszenie konsumpcji miał przede wszystkim rekordowy wzrost jej cen, zwłaszcza w krajach, które tradycyjnie importowały brytyjską baraninę.


POWIĄZANE

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę