Producenci owiec w kiepskiej sytuacji

18 lipca 2003

Sytuację producentów owiec można porównać do tej, w jakiej znaleźli się hodowcy bydła. Obie grupy stracą na tym, że Polska przyjęła uproszczony system dopłat.

Pocieszający może być jedynie wzrost cen żywca. Żywe jagnięta można wyeksportować średnio po 6 – 7 zł/kg. To kilkanaście procent więcej, niż przed rokiem. Producenci twierdzą, że nie dokładają do tego interesu tylko dzięki temu, że owce żywią się na naturalnych pastwiskach. Ceny w Unii są wyższe, ale tam producenci dostają pieniądze za tuszki, a nie za żywiec. My eksportujemy na Zachód prawie i wyłącznie jagnięta żywe, bo nie ma u nas klasyfikacji ubojowej euro, a poza tym mamy tylko jedną owczą ubojnię. Żeby wzrosła opłacalność produkcji i pogłowie, do żywienia muszą być wykorzystywane tereny nierolnicze.


POWIĄZANE

W ostatnich latach i miesiącach sytuacja geopolityczna oraz rynkowa sprawiła, że...

Mięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spoży...

Według danych FAO/OECD światowa produkcja mięsa w 2021 roku wzrosła o 5 proc. do...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę