OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Przy produkcji kiszonki jakość jest ważniejsza niż ilość

7 lipca 2010
Nowoczesne podejście do produkcji kiszonki kładzie zdecydowany nacisk na dążenie do osiągnięcia wysokiej jakości, a nie jedynie ilości gotowego produktu. Według ekspertów z Centrum Doradztwa dla Producentów Kiszonki (SilAC), jedynie skoncentrowanie się na długofalowym polepszeniu wartości odżywczych paszy może wpłynąć pozytywnie na przyrost produkcji mleka i mięsa.
Tadeusz Kruszewski z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego dodaje: „Od pewnego czasu obserwuję pozytywną zmianę w podejściu polskich rolników do jakości paszy. Stosowanie belowanej kiszonki daje doskonałe efekty, zwłaszcza gdy została wyprodukowana z dobrego pokosu. Na efektywność produkcji mleka i mięsa ma wpływ wiele czynników, między innymi: rasa krów, stan zdrowia stada, dobrostan oraz rodzaj paszy. Rodzaj i jakość paszy mają zdecydowanie największy wpływ na produktywność bydła, dlatego doradzam stosowanie belowanej kiszonki jako bogatego źródła składników odżywczych.”
Doktor Dave Davies z SilAC zwraca uwagę, że “Decydowanie się na maksymalizację ilości plonu kosztem jego jakości, nie przekłada się na korzyści ekonomiczne, zwłaszcza przy karmieniu wysokowydajnych stad mlecznych. Niezależne badania wskazują, że jednym z ważniejszych czynników zwiększających produkcję zwierzęcą jest koszenie zielonki, gdy zawiera ona najwięcej składników odżywczych. Wiedza poparta badaniami naukowymi to podstawa udanej produkcji rolnej.”
Badania wskazują, że:
•    pokos wczesnomajowy dostarcza 25% czystych protein i jest strawialny w 75%, ale daje plon jedynie 3 ton suchej masy na hektar
•    dwa tygodnie później plon zwiększa się do 6 ton suchej masy na hektar, przy zawartości protein 18% i strawialności 68%
•    pod koniec maja pokos dostarcza 8 ton suchej masy na hektar ale słabej jakościowo kiszonki o niskiej zawartości protein (12%) i strawialności 60%

Dalsze badania ukazują różnicę w ilości wyprodukowanego mleka przez stada skarmiane wysoko i słabo strawialną kiszonką. Kiszonka z wczesnego pokosu o strawialności 75% i zawartości protein 19% została porównana z pokosem o 3 tygodnie późniejszym, strawialnym w 64% i zawierającym 13,5% protein. Przy karmieniu 6 kg koncentratu dziennie, krowy karmione kiszonką z wczesnego pokosu produkowały ponad 2 litry mleka dziennie więcej od krów karmionych kiszonką z drugiego pokosu.
Tadeusz Kruszewski potwierdza: “Wartość odżywcza kiszonki jest zależna głównie od składu chemicznego pokosu. Wysoce strawialna kiszonka (w 70%) powinna być pozyskana z możliwie wczesnego pokosu. Zatem rolnicy powinni zwrócić uwagę na zielonkę, gdy łodygi zaczynają pęcznieć, znaczy to że jest ona gotowa do koszenia. Strawialność kiszonki obniża się wraz z opóźnieniem pokosów majowych o 1,8 jednostki na tydzień.”
Według doktora Davies’a rolnicy przy podejmowaniu decyzji o koszeniu w najlepszym stadium rozwoju uprawy, mogą oprzeć się na obserwacji zielonki:

•    młoda, gęsto uliściona trawa ma strawialność 70% lub większą i jest materiałem na kiszonkę wysokiej jakości
•    gdy łodygi zaczynają pęcznieć i się wydłużać, strawialność spada do 67%
•    pojawiające się kwiatostany sygnalizują, że strawialność spadła do 64% lub niżej
•    kwiatostany z rowiniętymi nasionami oznaczają, że strawialność kiszonki będzie na poziomie najwyżej 60%
 „Aby uzyskać zadowalające wyniki w hodowli bydła, należy stosować się do kilku zasad. Jedną z nich jest stosowanie wysokowydajnej paszy. Niezależnie od tego czy zależy nam na wysokiej wydajności bydła mlecznego, czy chcemy uzyskać dobre wyniki w hodowli bydła rzeźnego, kluczem do sukcesu jest maksymalizacja udziału kiszonki w paszy.” podsumowuje Norbert Schulze, menedżer marketingu kiszonki w Dow Europe.
Więcej porad dotyczących belowania kiszonki i upraw łąkowych można znaleźć na www.dowsilage.com i www.silageadvice.com (strony w języku angielskim).

O Dow
Dow łączy ogromne możliwości nauki i technologii z "Czynnikiem ludzkim", aby nieustannie ulepszać to, co jest kluczowym elementem dla postępu ludzkości. Spółka łączy dziedzinę chemii i innowacyjność z zasadami trwałości, które pomogą zaradzić wielu problemom stanowiącym wielkie wyzwanie dla świata, takim jak zapotrzebowanie na czystą wodę, wytwarzanie energii odnawialnej i oszczędzanie energii oraz zwiększanie produktywności rolnictwa. Zróżnicowany portfel wiodących w branży rodzajów działalności związanych ze specjalistycznymi chemikaliami, zaawansowanymi technologicznie materiałami, technologią rolnictwa i plastikami, dostarcza różnorodnych produktów i opartych o technologie rozwiązań, klientom w około 160 krajach oraz w szybko rozwijających się sektorach takich jak: elektronika, woda, energia, farby i rolnictwo. W 2009 roku Dow wykazywał roczną sprzedaż $45 miliardów i zatrudniał na całym świecie około 52 000 pracowników. Powyżej 5 000 produktów firmy jest produkowanych w 214 zakładach w 37 krajach na całym świecie. Jeśli wyraźnie nie stwierdzono inaczej, wyrażenia "Dow" lub "Spółka" oznaczają Dow Chemical Company i jej skonsolidowane filie. Więcej informacji o Dow można znaleźć na stronie  www.dow.com .
 

POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę