aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Spotkanie z przedstawicielami sektora trzody chlewnej

22 listopada 2007
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się wczoraj z przedstawicielami producentów trzody chlewnej w celu omówienia trudnej sytuacji na tym rynku i znalezienia sposobów jej rozwiązania. W spotkaniu wzięli udział m.in. przedstawiciele grup producentów trzody chlewnej, zrzeszeń, rolniczych związków i organizacji, samorządu rolniczego, a także parlamentarzyści.

Uczestniczący w spotkaniu podsekretarz stanu Jan Krzysztof Ardanowski poinformował o przeprowadzonych do tej pory działaniach w tej kwestii. Zaznaczył, że obecne problemy w dużej mierze wynikają z bardzo wysokich cen zbóż. Zwrócił uwagę na podejmowane na forum Unii Europejskiej inicjatywy mające na celu zapobieżenie nadmiernemu wzrostowi cen zbóż oraz zwiększenie ich podaży na rynku krajowym i wspólnotowym.
Przypomniał także, że m.in. na wniosek Polski, Komisja Europejska uruchomiła dopłaty do prywatnego przechowywania. Podsekretarz stanu Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że Polska wnioskowała również o wprowadzenie refundacji eksportowych do półtusz wieprzowych. Jednak Komisja Europejska uważa na razie, iż w tej sprawie nie należy podejmować dodatkowych działań.
Uczestnicy spotkania sygnalizowali najważniejsze problemy i zgłaszali propozycje działań, które należy podjąć w celu rozwiązania aktualnych trudności. Wśród nich były m.in.:
- działania na rzecz promocji tworzenia grup i spółdzielni producentów oraz wprowadzenie rozwiązań prawnych zapewniających większe preferencje dla tych podmiotów;
- powołanie rady konsultacyjnej, która będzie rozmawiać na temat problemów sektora;
- uruchomienie silnej giełdy żywca;
- utworzenie niezależnej jednostki prowadzącej ocenę poubojową;
- zapewnienie środków na finansowanie programu zwalczania choroby Aujeszkyego;
- przygotowanie programu zwalczania salmonellozy;
- działania na rzecz promocji polskiego mięsa.
Podsumowując spotkanie, minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki stwierdził, że podstawowym celem producentów powinno być organizowanie produkcji surowca. Jako formy organizacji wymienił przede wszystkim spółdzielnie oraz grupy producentów. Szef resortu zapowiedział, że w najbliższym czasie przedstawi założenia upowszechniania spółdzielczości. Zapewnił, że podejmie dalsze działania w celu uruchomienia wspólnotowego wsparcia rynku wieprzowiny.
„Uważam, że w obecnej sytuacji konieczne jest przeprowadzenie jednorazowego skupu interwencyjnego i będę o to zabiegał” – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki.
Minister liczy też na dobrą współpracę z przedstawicielami producentów trzody chlewnej, co powinno przyczynić się do poprawy trudnej sytuacji w tym sektorze.


POWIĄZANE

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...

Grupa Goodspeed, niekwestionowany lider w zakresie wysokospecjalistycznych usług...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę