aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

23 sierpnia 2001

Skup żywca rzeźnego

    W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 14.266,6 ton żywca, w tym 11.407,8 ton trzody chlewnej i 2.858,8 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 10.299,4 ton, w tym: mięso wieprzowe - 8.812,9 ton, tj. 85,6% i mięso wołowe - 1.486,5 ton tj. 14,4%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 18.08.01 4,30 5,20 4,66 2,98 3,46 3,24
2. 04.08.01 4,20 5,13 4,51 2,90 3,41 3,24
3. 19.08.00 3,95 4,68 4,30 2,90 3,70 3,30
4. 1-2(zł/q) +0,10 +0,07 +0,15 +0,08 +0,05 0,00
5. 1:2 (%) +2,38 +1,36 +3,33 +2,76 +1,47 0,00
6. 1-3(zł/q) +0,35 +0,52 +0,36 +0,08 -0,24 -0,06
7. 1:3 (%) +8,86 +11,11 +8,37 +2,76 -6,49 -1,82

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 6 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 929 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 124,4 ton, w tym:

  • 719 szt. trzody o wadze 61,4 ton, co stanowiło 0,5% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 210 szt. bydła o wadze 59,0 ton, co stanowiło 2,1% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

    Na rynku żywca wieprzowego odnotowano, w stosunku do poprzednio analizowanego okresu, spadek średniodziennego skupu o 2,1%. Średnia cena skupu 1kg trzody kl. I wzrosła
o 15 gr, do poziomu 4,66 zł/kg. Powodem wzrostu ceny jest malejąca podaż tej kategorii zwierząt, co odnotowano w badanych zakładach województw: kujawsko-pomorskiego, opolskiego, podkarpackiego i podlaskiego.
    Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych czternaście zakładów zakupiło 617,4 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 438,7 ton - u innych producentów krajowych. Utrzymuje się zwiększone zainteresowanie zakładów tańszym mięsem mrożonym.
W analizowanym okresie nie zarejestrowano importu wieprzowiny.
    Skup bydła rzeźnego, liczony w średniodziennych wielkościach, zmniejszył się o 14,9%. Jedenaście zakładów zakupiło dodatkowo 38,4 ton wołowiny z Agencji Rynku Rolnego i 53,8 ton - u innych producentów krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A utrzymała się na poziomie
z poprzednio badanego okresu, tj. 3,24 zł/kg. Spadła natomiast o 7 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,70 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w woj. śląskim, najwyższą,
tj. 2,85 zł/kg - w woj. małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano
w objętych analizą zakładach w województwach: małopolskim (35,6%), kujawsko-pomorskim (29,5%), podkarpackim (29,0%) i świętokrzyskim (25,0%).
    Porównując wielkości skupionego żywca do analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się wzrost skupu: trzody chlewnej - o 7,6% i bydła - o 23,1%. Ceny skupu zmieniły się w ciągu roku następująco: żywiec wieprzowy - wzrost o 8,4%, żywiec wołowy - spadek o 1,8%.

Ceny prosiąt na targowiskach

    Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 280,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwach: podkarpackim i kujawsko-pomorskim.

Eksport 

  Dziewięć zakładów wyeksportowało łącznie 925,3 ton mięsa i jego przetworów, z czego 50,6% stanowiły wędliny i konserwy, 25,9% - mięso wieprzowe, 18,5% - mięso wołowe i 5,0% – artykuły uboczne uboju. Wielkość eksportu, liczona w średniodziennych wielkościach, uległa obniżeniu o 18,5% w stosunku do poprzednio analizowanego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 8,4 %..

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 1.156,6 ton mięsa z uboju, w tym 1.038,0 ton półtusz wieprzowych i 118,6 ton ćwierci wołowych,

  • 10.967,7 ton wyrobów mięsnych, w tym 2.363,8 ton mięsa w elementach kulinarnych, 6.577,9 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (5 asort.)

1. 18.08.01 7,18 6,10 7,06 11,15 14,21
2. 04.08.01 6,88 6,16 7,28 11,00 13,76
3. 19.08.00 6,84 6,43 6,86 10,97 13,41
4. 1-2(zł/q) +0,30 -0,06 -0,22 +0,05 +0,45
5. 1:2 (%) +4,36 -0,98 -3,02 +1,30 -3,71
6. 1-3(zł/q) +0,34 -0,33 +0,20 +0,18 +0,80
7. 1:3 (%) +4,97 -5,13 +2,91 +1,64 +5,96

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

    W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 30.07 - 04.08.2001 r. skupiono ogółem 23.635 szt. trzody, z czego 20.465 szt. (86,6%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.170 szt. (13,4%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 30/2001


POWIĄZANE

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...

Grupa Goodspeed, niekwestionowany lider w zakresie wysokospecjalistycznych usług...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę