aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

30 sierpnia 2001

Skup żywca rzeźnego

    W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.114,7 ton żywca, w tym 6.735,6 ton trzody chlewnej i 1.379,1 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 5.934,2 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.214,5 ton, tj. 87,9% i mięso wołowe - 719,7 ton tj. 12,1%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 25.08.01 4,42 5,40 4,76 3,00 3,45 3,27
2. 18.08.01 4,30 5,20 4,66 2,98 3,46 3,24
3. 26.08.00 3,95 4,68 4,27 2,70 3,70 3,31
4. 1-2(zł/q) +0,12 +0,20 +0,10 +0,02 -0,01 +0,03
5. 1:2 (%) +2,79 +3,85 +2,14 +0,67 -0,29 +0,93
6. 1-3(zł/q) +0,47 +0,72 +0,49 +0,30 -0,25 -0,04
7. 1:3 (%) +11,90 +15,38 +11,47 +11,11 -6,76 -1,21

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 639 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 129,6 ton, w tym:

  • 364 szt. trzody o wadze 32,6 ton, co stanowiło 0,5% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 275 szt. bydła o wadze 97,0 ton, co stanowiło 7,0% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

    Na rynku trzody chlewnej odnotowano, w stosunku do poprzednio analizowanego okresu, wzrost średniodziennego skupu o 8,2%. Średnia cena skupu 1kg trzody kl. I podniosła się o 10 gr, do poziomu 4,76 zł/kg.
    Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych siedemnaście zakładów zakupiło 592,8 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 393,3 ton - u innych producentów krajowych. W analizowanym okresie nie zarejestrowano importu wieprzowiny.
    Mimo zwiększonego skupu żywca wieprzowego jego cena utrzymała tendencję rosnącą. Podaż tej kategorii zwierząt jest nadal niska w wielu regionach kraju, co potwierdzają meldunki otrzymane z województw: kujawsko-pomorskiego, podkarpackiego i podlaskiego. Zakłady mięsne uzupełniają swoje potrzeby surowcowe zakupem mrożonych półtusz wieprzowych lub zakupami w innych województwach. Agenci z woj. podkarpackiego docierają nawet do północnych regionów kraju w poszukiwaniu surowca. Wzmożony wykup trzody przez firmy z ościennych województw notuje się również na lubelszczyźnie.
    Według oceny służb surowcowych badanych zakładów dalszy wzrost dostaw trzody do skupu nastąpi we wrześniu, po zakończeniu prac żniwnych. Już teraz w woj. opolskim, gdzie żniwa są na ukończeniu, zanotowano wzrost podaży tej kategorii zwierząt.
    Skup bydła rzeźnego, liczony w średniodziennych wielkościach, zmniejszył się o 11,5%. Trzynaście zakładów zakupiło dodatkowo 37,0 ton wołowiny z Agencji Rynku Rolnego i 41,7 ton - u innych producentów krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A wzrosła o 3 gr, do poziomu 3,27 zł/kg. Podniosła się również o 7 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,89 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w woj. zachodnio-pomorskim, najwyższą, tj. 2,88 zł/kg - w woj. małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w objętych analizą zakładach w województwach: podkarpackim - 34,5%, kujawsko-pomorskim - 31,7% i świętokrzyskim - 26,7% oraz w pojedynczych zakładach województw: małopolskiego - 56,5%, łódzkiego - 38,9% i zachodnio-pomorskiego - 38,3%.
    Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej - wzrost odpowiednio o 6,7% i 11,5%, dla bydła natomiast - spadek odpowiednio o 21,5% i 1,2%.

Ceny prosiąt na targowiskach

    Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 320,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie mazowieckim.

Eksport 

  Osiem zakładów wyeksportowało łącznie 727,0 ton mięsa i jego przetworów, z czego 49,5% stanowiły wędliny i konserwy, 30,2% - mięso wieprzowe, 17,6% - mięso wołowe i 2,7% - artykuły uboczne uboju. Wielkość eksportu, liczona w średniodziennych wielkościach, wzrosła o 44,1% w stosunku do poprzednio analizowanego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 12,3%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 966,0 ton mięsa z uboju, w tym 907,6 ton półtusz wieprzowych i 58,4 ton ćwierci wołowych,

  • 5.928,2 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.276,0 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.513,8 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (5 asort.)

1. 25.08.01 7,30 6,25 7,13 11,14 14,10
2. 18.08.01 7,18 6,10 7,06 11,15 14,21
3. 26.08.00 6,78 6,81 6,94 11,01 13,52
4. 1-2(zł/q) +0,12 +0,15 +0,07 -0,01 -0,11
5. 1:2 (%) +1,67 +2,46 +0,99 -0,09 -0,77
6. 1-3(zł/q) +0,52 -0,53 +0,19 +0,14 +0,58
7. 1:3 (%) +7,67 -8,22 +2,74 +1,18 +4,29

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

    W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 06 - 18.08.2001 r. skupiono ogółem 44.476 szt. trzody, z czego 35.696 szt. (80,3%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 8.780 szt. (19,7%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 31/2001


POWIĄZANE

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...

Grupa Goodspeed, niekwestionowany lider w zakresie wysokospecjalistycznych usług...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę