Targi_china_210519-750

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

17 września 2001

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.838,6 ton żywca, w tym 6.841,3 ton trzody chlewnej i 1.997,3 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.396,6 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.357,2 ton, tj. 83,8% i mięso wołowe - 1.039,4 ton tj. 16,2%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 08.09.01 4,36 5,23 4,71 2,80 3,61 3,25
2. 01.09.01 4,42 5,19 4,76 2,90 3,50 3,27
3. 09.09.00 4,00 4,60 4,28 3,09 3,81 3,41
4. 1-2(zł/q) -0,06 +0,04 -0,05 -0,10 +0,11 -0,02
5. 1:2 (%) -1,36 +0,77 -1,05 -3,45 +3,14 -0,61
6. 1-3(zł/q) +0,36 +0,63 +0,43 -0,29 -0,20 -0,16
7. 1:3 (%) +9,00 +13,70 +10,05 -9,39 -5,25 -4,69

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 441 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 106,9 ton, w tym:

  • 173 szt. trzody o wadze 16,1 ton, co stanowiło 0,2% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 268 szt. bydła o wadze 90,8 ton, co stanowiło 4,5% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

Na rynku trzody chlewnej odnotowano, w stosunku do poprzedniego tygodnia, spadek wielkości skupu o 3,2%. Średnia cena skupu trzody kl. I zmniejszyła się o 5 gr, do poziomu 4,71 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych siedemnaście zakładów zakupiło 249,5 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 423,5 ton - u innych producentów krajowych. W analizowanym okresie nie zarejestrowano importu wieprzowiny.
Skup bydła rzeźnego wzrósł o 8,3% w porównaniu do ubiegłego tygodnia. Dziewięć zakładów zakupiło dodatkowo 53,8 ton wołowiny u producentów krajowych i 39,8 ton - z Agencji Rynku Rynkowej.
Średnia cena skupu bydła kl. A spadła o 2 gr, do poziomu 3,25 zł/kg. Zmniejszyła się również o 6 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,97 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie lubuskim, najwyższą, tj. 2,90 zł/kg - w województwie małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w objętych analizą zakładach w województwach: lubuskim - 35,3%, kujawsko-pomorskim i warmińsko-mazurskim - 29,2%, podkarpackim - 26,0% oraz w pojedynczych zakładach województw: małopolskiego - 50,5%, łódzkiego - 30,0% i świętokrzyskiego - 25,2%.
Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej - wzrost odpowiednio o 29,5% i 10,0%, dla bydła natomiast - wzrost skupu o 34,8%, przy spadku cen o 4,7%.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10 - 15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 340,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podlaskim.

Eksport 

Pięć zakładów wyeksportowało łącznie 622,4 ton mięsa i jego przetworów, z czego 40,1% stanowiły wędliny i konserwy, 35,7% - mięso wieprzowe i 24,2% - mięso wołowe. Wielkość eksportu zmniejszyła się o 17,0% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 11,0%.

Sprzedaż mięsa i przetworów
 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 929,1 ton mięsa z uboju, w tym 840,8 ton półtusz wieprzowych i 88,3 ton ćwierci wołowych,

  • 5.679,9 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.389,7 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.343,2 ton wędlin oraz 947,0 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (5 asort.)

1. 08.09.01 7,10 6,14 6,91 11,17 13,75
2. 01.09.01 7,29 6,16 7,04 11,37 14,11
3. 09.09.00 6,56 6,70 7,34 10,96 13,29
4. 1-2(zł/q) -0,19 -0,02 -0,13 -0,20 -0,36
5. 1:2 (%) -2,61 -0,32 -1,85 -1,76 -2,55
6. 1-3(zł/q) +0,54 -0,56 -0,43 +0,21 +0,46
7. 1:3 (%) +8,23 -8,36 -5,89 +1,92 +3,46

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 7 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 27.08 - 01.09.2001 r. skupiono ogółem 23.104 szt. trzody, z czego 19.743 szt. (85,5%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.361 szt. (14,5%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej. Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 31,8% i kl. R - 27,5%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 2,9%.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 33/2001


POWIĄZANE

Bezpieczeństwo żywności oraz zasady handlu produktami mleczarskimi to jedne z te...

Jak podaje USDA powołując się na dane z Niemiec już 5 233 produkty z kategorii n...

Po raz 26. w Szepietowie odbyła się Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Gra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę