aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

19 czerwca 2002

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 10.767,3 ton żywca, w tym 7.288,4 ton trzody chlewnej i 3.478,9 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 7.581,0 ton; mięso wieprzowe 5.742,0 ton, tj. 75,7%, a wołowe 1.839,0 ton tj. 24,3%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 26.05.01 3,86 4,76 4,17 2,60 3,20 2,96
2. 19.05.01 3,94 4,76 4,30 2,60 3,17 2,94
3. 27.05.00 3,30 3,90 3,58 2,70 3,50 3,12
4. 1-2(zł/q) -0,08 0,00 -0,13 0,00 +0.03 +0,02
5. 1:2 (%) -2,03 0,00 -3,02 0,00 +0,95 +0,68
6. 1-3(zł/q) +0,56 +0,86 +0,59 -0,10 -0,30 -0,16
7. 1:3 (%) +16,97 +22,05 +16,48 -3,70 -8,57 -5,13

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 1.288 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 232,2 ton, w tym:

  • 868 szt. trzody o wadze 70,9 ton, co stanowiło 1,0% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 420 szt. bydła o wadze 161,3 ton, co stanowiło 4,6% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

          Skup trzody chlewnej w analizowanym tygodniu wzrósł w porównaniu do poprzedniego
o 121,4 ton, tj. o 1,7%. Średnia cena skupu 1 kg trzody kl. I spadła o 0,13 zł, do poziomu 4,17 zł. Powodem spadku ceny jest nadwyżka podaży oraz zmniejszenie się popytu na artykuły mięsne. Sprzedaż mięsa i jego przetworów spadła o 10,1% w porównaniu do ubiegłego tygodnia.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców wieprzowych dziesięć zakładów zakupiło 193,0 ton mięsa od producentów krajowych.
          Skup bydła rzeźnego był niższy o 917,8 ton, tj. o 20,9%. Powodem spadku, jak wyjaśniano w ubiegłym tygodniu, jest wyczerpywanie się limitów skupu ustalonych przez Agencję Rynku Rolnego dla wytypowanych zakładów. Wskutek powyższego w woj. podlaskim skup bydła zmniejszył się o 55,8%, w woj. wielkopolskim - 30,2%, w woj. kujawsko-pomorskim - 29,9%, a w woj. świętokrzyskim - 25,6%. Sygnały o rozładowaniu sytuacji z nadwyżką tej kategorii zwierząt otrzymaliśmy z województw: podlaskiego i małopolskiego. Problem z zagospodarowaniem bydła rzeźnego nadal sygnalizowany jest z województwa opolskiego.
          Średnia cena skupu 1 kg bydła kl. A wzrosła o 2 gr, do poziomu 2,96 zł. Niektóre zakłady podwyższają cenę, by pozyskać surowiec odpowiedniej jakości. Nisko wyceniane są krowy. Najniższą cenę skupu tych zwierząt 1,65 zł/kg zarejestrowano w województwie śląskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w pojedynczych zakładach województw: pomorskiego - 35,0%, lubuskiego - 34,3% i małopolskiego - 23,3%.
          Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców sześć zakładów zakupiło mięso wołowe
w ilości 32,5 ton od producentów krajowych.

Ceny prosiąt na targowiskach

Ceny minimalne i maksymalne utrzymały się w tych samych województwach na poziomie z ubiegłego tygodnia. Tak więc najniższą cenę 160 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą 280 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podkarpackim. W większości województw podaż prosiąt przewyższała popyt.

Eksport 

Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 531,6 ton mięsa i jego przetworów, z czego 41,7% stanowiły wędliny i konserwy, 31,0% - mięso wołowe, 11,7% - mięso wieprzowe i 15,6% - podroby i elementy mięsa. Największą sprzedaż odnotowano do Rosji (31,6% ogółu eksportu) i Włoch (31,0%).W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 30 badanych zakładach eksport stanowił 8,2%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 1.186,2 ton mięsa z uboju, w tym 402,1 ton półtusz wieprzowych i 784,1 ton ćwierci wołowych,

  • 5.952,7 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.165,0 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.521,4 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady) Mięso kulinarne (5 rodzajów)

Wędliny

(5 asort.)

1. 26.05.01 6,92 6,30 6,95 10,91 14,52
2. 19.05.01 7,30 6,25 6,98 10,98 14,62
3. 27.05.00 5,69 6,03 6,83 10,33 12,63
4. 1-2(zł/q) -0,38 +0,05 -0,03 -0,07 -0,10
5. 1:2 (%) -5,21 +0,80 -0,43 -0,64 -0,68
6. 1-3(zł/q) +1,23 +0,27 +0,12 +0,58 +1,89
7. 1:3 (%) +21,62 +4,48 +1,76 +5,61 +14,96

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

        W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 14 - 19.05.2001 r. skupiono ogółem 26.761 szt. trzody, z czego 22.163 szt. (82,8%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.598 szt. (17,2%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 20/2001


POWIĄZANE

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę